В Україні схопили поляка, який викрав на батьківщині $2,2 млн

В Україні затримали громадянина Польщі, якого розшукували за викрадення 8 млн злотих ($2,2 млн)

Про це повідомив речник поліції Великопольського воєводства Анджей Боров'як, передає "Укрінформ".

Поляка затримали біля Одеси. Його заарештовано, триває процедура екстрадиції крадія на батьківщину.

"Наші поліцейські з Познані та центрального слідчого бюро в Перемишлі передали українським правоохоронцям точну інформацію, як і де потрібно шукати, і вчора ми отримали підтвердження від СБУ, що його затримали", - сказав Боров'як.

Крадіжку, яку в Польщі називають "Пограбуванням століття", чоловік скоїв у липні 2015 року в містечку Сважендз на північному заході Польщі. Автомобіль конвою, який перевозив із банку значну суму готівкою, зник разом із конвоїром і всіма грошима. Незабаром викрадений автомобіль знайшли, проте частину грошей не повернули досі.

Суд у цій справі розпочався на початку 2017 року. На лаві підсудних опинилися шестеро людей, яких звинувачують в організації злочинної групи, плануванні злочину, проведенні злочинної операції, зберіганні вкрадених коштів та у "видмиванні" грошей. 48-річний конвоїр Кшиштоф В. для скоєння злочину змінив зовнішність, набрав вагу і під час влаштування на роботу надав брехливі дані про себе. Окружний суд у Лодзі засудив членів злочинної групи до тюремного ув'язнення на терміни від 6 до 8 років.

Проте на лаві підсудних не було головного підозрюваного Гжегожа Л., якого вважали "мозковим центром" банди та ініціатором злочину. Польська поліція оголосила його у міжнародний розшук. Речник польської поліції зазначив, що СБУ діяла дуже професійно: Гжегож був шокований затриманням, але не чинив опору та мав при собі справжні документи.