В уряді розповіли, як каратимуть за співпрацю з терористами після деокупації Донбасу

Цивільне населення тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей зможе уникнути кримінальної відповідальності за невійськову співпрацю з терористами

Про це заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак заявив в ефірі Еспресо.TV.

За його словами, прийнятий Верховною Радою спеціальний закон, який ще вступив у силу, передбачає, що після звільнення окупованих районів від російсько-терористичних військ місцеві жителі мають добровільно з'явитися до правоохоронних органів й написати письмову заяву, в якій визнають факт вимушеною співпраці з окупантами у невійськовій галузі (на підприємствах, в бюджетних установах).

Читайте також: Юрій Гримчак. Чому Україні треба будувати відносини з окупованим Донбасом

"Тому що, хто не напише цю заяву, буде нести відповідальність згідно чинного Кримінального кодексу", - наголосив заступник міністра.

Гримчак уточнив, що закон про непритягнення до відповідальності за участь в подіях на території Донецької і Луганської областей було прийнято у той самий день, що й закон про ососбливості місцевого самоврядування на звільнених районах Донбасу.

При цьому існує перелік 19 тяжких злочинів, на які дія цього закону не розповсюджується.

"Захарченко, Плотницький та усі інші, хто вбивав наших людей, хто захоплював адміністративні будівлі, хто нападав на наші війська - усі вони нестимуть відповідальність", - додав він.