10 найдорожчих картин. Скільки коштують світові шедеври

Скільки коштують всесвітньо відомі роботи Пікассо, на якому місці полотна Рембрандта та хто перший у рейтингу найдорожчих картин світу

Визначити вартість визнаних світом шедеврів, які зараз виставляються у державних музеях, неможливо. Тому у списку найдорожчих полотен – ті, які продають за сотні мільйонів доларів на аукціонах та з рук у руки.

10-те місце: "Сон", Пабло Пікассо

Рік: 1932

Ціна: $155 млн

"Сон" (1932 рік) – одна з кращих картин Пабло Пікассо періоду "великої еротики". У 2013 році Стів Уїнн продав її Стівену Коену за 155 мільйонів доларів. Продаж відбувся "з другої спроби" - в 2006 році колекціонери вже домовилися про угоду, зійшовшись на сумі в $ 139 млн. Однак в той же день Уїнн випадково пошкодив картину, прорвавши полотно ліктем. Картину довго реставрували, тому вартість склала близько 90 тисяч доларів.


9-те місце: "Портрети Мартіна Сольманса і Опьєн Коппіт", Рембрандт ван Рейн

Рік: 1634

Ціна: $160 млн.

Цю картину всесвітньо відомий художник Рембрандт написав з нагоди весілля Мартена Сольманса і Опьен Копп. До сих пір портрети молодят пліч-о-пліч висять на різних виставках в музеях Амстердама і Парижа, їх ніколи не виставляють окремо одну від одної.

Варто відзначити, що зображення якісно відрізняються від попередніх робіт художника розмірами і тим, що люди зображені на них в повний зріст. Роботу Рембрандта ван Рейна продали за $160 млн.


8-ме місце: "Оголена, що лежить", Амедео Модільяні

Рік: 1917-1918

Ціна:  $170,4 млн.

Полотно "Оголена, що лежить" італійського художника і скульптора Амедео Модільяні вважається однією з найвизначніших робіт художника. Картину продали на аукціоні Christie's за $170,4 млн (оцінна вартість становила 100 мільйонів) громадянину КНР, який забажав залишитись невідомим.


7-ме місце: "Алжирські жінки (версія О)", Пабло Пікассо

Рік: 1955

Ціна: $179 млн.

Серія картин Пабло Пікассо "Алжирські жінки" Пабло Пікассо складається з 15 полотен. Остання і найзнаменитіша картина з цієї серії - "Версія О". Вона у 2015 році встановила абсолютний рекорд, ставши найдорожчим живописним полотном, який продали з відкритих торгів.

Вона була придбана на аукціоні Christie's за $ 179,3 млн. Покупцем стала колишній прем'єр-міністр Катару, Хамад бен Джасім бін Джабер Аль Тан.


6-те місце: "№ 6 (Фіолетове, зелене і червоне)", Марк Ротко

Рік: 1951

Ціна: $186 млн.

Марк Ротко є одним з найбільш значущих постатей абстракціонізму другої половини XX століття і входить в число найдорожчих художників післявоєнної епохи. Картина Марка Ротко "№ 6 (Фіолетові, зелене і червоне)" написана у стилі "живопису колірного поля", який створив митець. У 2014 встановила рекорд для живопису цього періоду. Вона була продана за 186 мільйонів доларів, а її власником став російський мільярдер Дмитро Риболовлєв.


5-те місце: "Номер 17А", Джексон Поллок

Рік: 1948

Ціна: $200 млн.

Винайдена художником Джексоном Поллоком "крапельна" техніка стала справжньою сенсацією. Одні вважали його картини шедеврами, інші ж називали його роботи мазбканням. І все ж, кілька десятків років потому, це "мазюкання" продали: за неї на аукціоні віддали $200 млн.. Її купили разом із "Обміном" художника Віллема де Кунінга.


4-те місце: "Гравці в карти", Поль Сезанн

Рік: 1890 - 1895

Ціна: $250 млн.

"Гравці в карти" Поля Сезана – це не одна картина, а цілий квінтет. Кожна із частину цього проекту знаходиться у різних галереях і музеях, зрідка їх звозять на одну виставку. Люди, що на картині – не вигадані песонажі: це справжні сільські жителі, працювали в маєтку Сезанна. У 2011 році одну із картин купила Королівська сім’я Катара за $250 млн.


3-тє місце: "Обмін", Віллем де Кунінг

Рік: 1955

Ціна: $300 млн.

Віллем Де Кунінг входить в число найвидатніших  абстракціоністів минулого і сьогодення, Він був признаний лідером абстрактного експресіонізму ще за життя. Тож не дивно, що  картину "Обмін" у 2015 році придбали за $300 млн. Тепер власником абстракції є мільярдер Девід Геффен.


2-ге місце: "Коли ти вийдеш заміж?", Поль Гоген

Рік: 1892

Ціна: $300 млн

На картині Поля Гогена зображені дві жінки, між якими застигло запитання "Коли ти вийдеш заміж?". Роботу художник писав із використанням яскравих та контрастних кольорів. У 2015 році картина знайшла свого власника: її продали за $300 млн.


1-ше місце: "Спаситель світу", Леонардо да Вінчі

Рік: 1490-1500

Ціна: $450 мільйонів

До картин "Мона Ліза", "Таємна вечеря" і "Вітрувіанська людина" видатного італійського художника Леонардо да Вінчі тепер приєдналася ще одна – "Спаситель світу". До 2013 року дослідники сумнівалися, що ця картина - діло рук да Вінчі, та згодом підтвердили, що робота належить саме італійському генію. Роботи майстра не з’являлися на ринку більше сотні років. На аукціоні її купили за $450 мільйонів, що перевищує стартову ціну у чотири рази. Ця ціна стала рекордною у світі. 

Хочеш ще вражень? Підписуйся