Росія заблокувала розслідування хімічних атак у Сирії

Росія наклала вето на резолюцію Ради безпеки ООН, яка передбачала розширення міжнародного розслідування використання хімічної зброї у Сирії

Про це повідомляє видання TIME.

Це вже вдесяте від початку конфлікту в Сирії, як Москва скористалася правом вето в ООН, аби підтримати свого союзника. Представник США в ООН, Ніккі Гейлі, звинуватила Росію у підриві здатності організації запобігти майбутнім хімічним нападам.

Російський представник відкинув критику. Спільний механізм розслідування (СМР) було запроваджено у 2015 році, аби встановити, хто несе відповідальність за хімічні атаки. Це є єдиною офіційною місію, яка розслідує застосування хімічної зброї у Сирії.

Москва жорстко скритикувала місію, коли розслідування звинуватило сирійську владу у застосуванні смертельного нервово-паралітичного газу у місті Хан Шейхун у квітні. Сирія заперечує використання забороненої хімічної зброї.

Ніккі Гейлі назвала останнє російське вето "болючим ударом". "Росія знищила механізм розслідування, який мав потужну підтримку Ради безпеки, - заявила представник США в ООН. - Позбавляючи нас можливості встановити відповідальних за напад, Росія підриває нашу здатність запобігти наступним нападам".

Читайте також: "Ісламську державу" майже знищено. Чому це не кінець війни з тероризмом

Рада безпеки відхилила запропоновану Росією резолюцію, яка розширювала повноваження розслідування, але водночас передбачала і зміни у складі членів групи. Проект резолюції також передбачав, що висновки щодо подій у Хан Шейхуні не будуть братися до уваги.

Російський представник Василь Небензя звинуватив західні країни у саботажі розслідування. "Деякі члени Ради безпеки відмовилися підтримувати наш проект резолюції, і тепер повна відповідальність за зрив роботи СМР лежить на них, - заявив він. - Це ще раз підтверджує, що антидамаскська лихоманка є єдиним пріоритетом для них, і що вони маніпулювали місією у своїх власних інтересах".

Пізніше Японія подала новий проект резолюції, який передбачає подовження мандату місії на 30 днів, тоді як запропонований США і заветований Росією проект передбачав подовження розслідування на рік. Очікується, що голосування за новий проект має відбутися пізніше у п'ятницю.

Право вето у Раді Безпеки ООН мають Росія, Британія, Китай, Франція і США. Під час атаки у Хан Шейхуні у квітні цього року загинули понад 80 людей. Цей напад також став приводом для американських ракетних ударів по сирійській авіабазі.

Минулого місяця Рада ООН з прав людини дійшла висновку, що напад здійснили сирійські літаки. Це суперечить версії Росії, яка твердить, що сирійська авіація використовувала лише звичайну зброю, якою поцілила у склад хімічної зброї бойовиків. Президент Сирії Башар Ассад назвав інцидент у Хан Шейхуні "фальсифікацією".

Білий дім звинуватив Росію у захисті відповідальних за застосування хімічної зброї в Сирії. Мова йде про використання зарину в районі міста Аль-Латаміна 30 березня 2017 року. Зазначимо, через п'ять днів режим Асада використав зарин проти мирних жителів Хан-Шайхуна.