До Польщі не пустили першого українця з "чорного списку" Ващиковського

Польські прикордонники у суботу не впустили в країну відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослава Шеремету

Про це сам Святослав Шеремета повідомив львівському виданню "Варіанти".

За його словами, він їхав у польське місто Ланцут разом з делегацією товариства Надсяння в одному з двох автобусів делегації.

О 12.00 на міжнародному пункті пропуску Шегині у Шеремети забрали паспорт і наказали чекати керівника зміни. Святославу Шереметі повідомили, що йому заборонено в'їзд на рік в Польщу і Шенгенську зону.

Повідомляється, що у Святослава Шеремети є Шенгенська віза, видана Німеччиною. 

Таким чином Святослав Шеремета є першим українцем із так званого "чорного списку" Ващиковського, якого не пустили в країну.

Читайте також: Польща з адвоката України перетворюється на прокурора. Як до цього дійшло

9 листопада польське видання Dziennik із посиланням на джерела повідомило, що голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу заборонили в'їзд до Польщі. Але офіційного підтвердження цієї інформації немає.

При цьому у МЗС Польщі наголосили, що В'ятрович може бути не єдиним українським посадовцем, якому буде заборонено в'зд на територію країни, й пов'язалі ці обмеження із нібито забороною на ексгумацію польських могил, які запровадив офіційний Київ.

За словами В'ятровича, цей мораторій може бути знято після надання польською стороною бачення того, як будуть відновлені українські пам'ятники на території Польщі.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький заявляє, що обмеження на в'їзд через висловлювання на історичну тематику першою почала запроваджувати українська сторона.

Польща не розголошує "чорний список" українців, яким заборонено в'їжджати до Польщі, через "усталену практику".