Голландський депутат найняв свідка у справі MH17, чиї фейки "крутили" на російських ЗМІ

Депутат парламенту Нідерландів від партії "Християнсько-демократичний заклик" Пітер Омтзіхт написав текст звернення так званого свідка падіння MH17 до родичів загиблих

Про це повідомляє "Настоящее время".

Журналісти опублікували листування політика з посередником, який передав текст чоловікові. Так званий свідок "Олександр" прийшов на зустріч з родичами жертв катастрофи MH17 в травні 2017 року Амстердамі. Там він заявив, що бачив, як літак впав.

"Я бачив, як MH17 розвалився. Я також бачив українські літаки в небі 17 липня", - розповів тоді він.

Його заява суперечила висновкам офіційного слідства, згідно з якими літак був збитий за допомогою зенітно-ракетного комплексу БУК, привезеного з території Росії.

Проте версію "Олександра" неодноразово озвучували на російському телебаченні, які повідомляли, що малазійський літак був збитий українським винищувачем ракетою "повітря-повітря".

Нідерландські журналісти пізніше з'ясували, що Олександр - не свідок трагедії. Омтзіхт, який і раніше критикував висновки офіційного розслідування, сам написав йому текст звернення.

Депутат сам написав текст для "Олександра", про що свідчать смс-листування та аудіозаписи. Зазначається, що у день катастрофи так званий свідок взагалі був в іншому місці, а саму катастрофу бачила лише його дружина. Проте Омтзіхт написав чоловіку, що той повинен сказати, що бачив катастрофу сам.

Читайте також: Удавка на шиї Путіна: МН17 збили з російського Бука