В російській службі екології кажуть, що викид радіації на Уралі не становить загрози

В Росії відзначили, що концентрація рутенію "в десятки тисяч разів нижче гранично допустимої" і не становить небезпеки для населення

Про це сказав керівник Росгідромету Максим Яковенко, передає російське інформагенство "ТАСС".

"В кінці вересня автоматична система моніторингу зафіксувала перевищення рутенію-106 в Росії, Польщі, Болгарії та на Україні. При цьому на території Росії його концентрація в десятки тисяч разів нижче гранично допустимої, ніякої небезпеки для здоров'я населення країни не становить", - сказав Яковенко .

За словами Яковенко, Росгідромет не займається пошуком джерела викидів.

"Навіщо шукати, якщо немає небезпеки? Нехай шукають ті, кому цікаво в своїх цілях", - сказав він, зазначивши, що обсяги концентрації викидів в Румунії були в 1,5 - два рази вище, ніж в Росії, а в Польщі і Україні були такими ж, як в Росії.

"Тому визначити, з якої країни пішов викид і що це таке було - такого завдання ми собі не ставили", - додав Яковенко. У Росатомі в свою чергу сказали, що жодних інцидентів на об'єктах атомної галузі Росії не відбувалося.

На початку жовтня німецьке федеральне відомство по захисту від радіації (BfS) повідомило про підвищений вміст в повітрі рутенію-106 в період з 29 вересня по 3 жовтня. 

Фахівці тоді виключили можливість аварії на будь-якій з російських атомних електростанцій, оскільки виміри показали підвищену концентрацію тільки одного елемента - рутенію-106.

Російське відділення екологічної організації Greenpeace закликало владу розслідувати можливі події, які могли призвести до потрапляння в атмосферу радіоактивного ізотопу рутеній-106 на Уралі.

У відомстві пояснили, що викид рутенія-106 стався у вересні цього року, а його найбільшу концентрацію виявили на південному Уралі поблизу комбінату "Маяк", що належить "Росатому".

Довідка:

Ізотоп рутенію-106 використовується переважно в медицині. Він випромінює бета-радіацію і має неглибоку проникність, тому його застосовують для лікування невеликих пухлин та очних меланом.