Український посол вже 14 місяців очікує на зустріч з главою МЗС Сербії. Белград каже, що це нормально

Посол України в Сербії Олександр Олександрович каже, що вже більше року не може домогтися аудієнції у міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича

Про це повідомляє сербський портал b92, передає "Європейська правда".

За словами Олександровича, у відносинах між Сербією і Україною було все в порядку, але потім Сербія проголосувала в ООН "проти України", тобто проти резолюції про права людини в Криму.

"Що трапилося? Ви повинні запитати Дачича, я не можу його запитати", - сказав посол, пояснивши, що він чекав аудієнції у міністра протягом 14 місяців.

Дачич відповів на заяву посла, заявивши, що глава МЗС України Павло Клімкін жодного разу не приймав сербського посла протягом чотирьох років. "На відміну від мене, я приймав українського посла. Як вони поводяться з нами, так і ми будемо вчиняти з ними", - сказав Дачич.

Читайте також: 30 років Сербія перебуває під прихованою окупацією Кремля. Сербський політолог про вплив Росії

Пізніше на сайті МЗС Сербії з'явилася заява щодо інтерв'ю Олександровича, в якій йдеться про те, що посла не приймають через "загальноприйняті дипломатичні правила взаємності".

"З огляду на, що посла Республіки Сербія в Україні Радо Булатовича ніколи не приймав глава української дипломатії Клімкін, і що Міністерство закордонних справ України відправляє на прийом, влаштований Посольством Республіки Сербія главу Протоколу, Республіка Сербія не несе ніяких зобов'язань і не бачить причин діяти по-іншому", - йдеться в заяві.

МЗС Сербії не пояснює причину голосування проти резолюції Генасамблеї ООН по Криму, але нагадує, що під час голосування щодо членства Косово в ЮНЕСКО в 2015 році, делегація України не була проти.

"Це прямо суперечило життєво важливим інтересам Республіки Сербії. Крім того, Україна підтримує пропозиції західних країн щодо змін мандата місії ООН в Косово і Метохії, а також динаміки сесій Ради Безпеки ООН, присвячених роботі місії, проти чого рішуче виступає Сербія", - йдеться в заяві.