Канадські студенти створили дешевий детектор раку шкіри

Група випускників Університету МакМастер в Канаді розробила прототип недорогого детектора раку шкіри, який діагностує захворювання за різницею температур

Про це повідомляє Science Alert.

Зазвичай рак шкіри діагностують за допомогою візуальних оглядів або біопсій, проте не кожен лікар здатен "на око" відрізнити смертельне захворювання, і не кожен хворий дозволить собі купу дорогих аналізів.

Саме спираючись на ці проблеми група канадських студентів почала розробку дешевого детектору раку шкіри, який може виявити захворювання на ранніх стадіях за допомогою різниці температур - ракові клітини нагріваються швидше, ніж їх здорові побратими після "шоку" у вигляді низької температури.

Читайте також: 7 симптомів раку шкіри, які неможливо побачити

Детектор має 16 термодатчиків, які відстежують зміну температури. Як зазначається, розробники вже отримали премію Джеймса Дайсона за свій винахід.

Команда також отримала грошовий приз у розмірі близько $40 000 для просування своїх досліджень, а в березні вони отримали $10 000 на конкурсі Pitch Forst's Start-Up Pitch.

Читайте також: Від чого помирають українці

На питання, чому вони вирішили зайнятись подібним проектом, команда відповіла:  "Ми знайшли дослідження, в якому використовувалися термічні властивості ракової тканини шкіри як засіб виявлення меланоми. Однак це було зроблено з використанням дорогого лабораторного обладнання".

"Ми мали намір застосувати дослідження і винайти спосіб проведення однієї і тієї ж оцінки з використанням більш економічного рішення", - додали вони.

Наразі студенти працюють над вдосконаленим прототипом, який дозволить їм почати доклінічні випробування.

Як повідомляє The Guardian, рак шкіри щодня діагностують у 39 осіб, а Американське онкологічне товариство (ACS) оцінює кількість нових випадків меланоми виявлених 2017 року у 87 110. З них 9730 - смертельні.