Від чого помирають українці

Анастасія Пашинська
15 листопада, 2017 середа
15:39

Україна входить в п'ятірку країн світу з найвищою смертністю. Від яких хвороб найчастіше вмирають українці

Якщо порівнювати чисельність населення України 2010 і 2017 року, то різниця складе 3.38 мільйона людей. Таке падіння кількості населення пояснюється декількома причинами. Перша - Держстат України на 2017 рік не враховує населення окупованих територій Криму, де в 2010 році проживало трохи менше 2 мільйонів українців. Друга - є складнощі обліку населення окупованих територій Донбасу.

І третя причина: українці в 2016 році помирали зі швидкістю 66 людей на годину (всього померло 583 тисячі осіб за рік), тоді як народжувалось лише 45 немовлят на годину (397 тисяч дітей за рік).

Не дивлячись на сумну статистику, ситуація в країні покращується. У 2014 і в 2015 році Україна посідала друге місце з 226 країн за кількістю смертей на рік. За смертністю Україну переганяла лише Південна Африка. З 2016 Україна поліпшила ситуацію, і перейшла на третє місце.

На 2017 рік, за даними Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) Україна і зовсім спустилася на п'яте місце, правда зберігши торішній рівень смертності.

Ішемічна хвороба серця

Але навіть знижуючи рівень смертності, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Україна залишається лідером з деяких видів захворювань.

Тільки в 2016 році 392 тисячі смертей сталося в результаті хвороб систем кровообігу, а це 67% від загальної кількості зареєстрованих смертей в Україні.

На даний момент ішемічна хвороба серця - це основна причина смерті українців. 

У 2014 році Україна посідала друге місце в світі за кількістю смертей від ішемічної хвороби серця (ІХС). У десятку лідерів з кількості смертей через це захворювання увійшли майже всі країни, які були в складі СРСР.

Найчастіше недуга починається в результаті закупорки судин холестерином, дефекту судини, або гормональних змін. Після чого і відбувається порушення кровообігу. Через це серцевий м'яз (міокард) отримує з кров'ю менше кисню, ніж необхідно для роботи серця.

Як результат, людина відчуває порушення серцевого ритму, інфаркт міокарда, або навіть зупинку серця. За даними ВООЗ, 50% зареєстрованих смертей в Україні відбуваються в результаті ІХС.

У зоні ризику ІХС знаходяться літні чоловіки. Однак наступ хвороби можуть спровокувати такі фактори як паління, ожиріння, алкоголізм, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя або стрес. Найчастіше пацієнти, які мають ІХС, скаржаться на біль в грудях, задишку, слабкість і відчуття збою в ритмі роботи серця.

Інсульт

Це друге за поширеністю захворювання в Україні. За даними ВООЗ, 17%, або близько 100 тисяч всіх зареєстрованих смертей в Україні відбулося через інсульт.

Однак в рейтингу смертей в результаті цієї хвороби  Україна в 2014 році за даними ВООЗ знаходиться на 41-му місці, але все одно відноситься до країн з високим рівнем смертності від захворювання. На перших трьох місцях знаходяться Індонезія, Монголія і Росія.

Захворювання з'являється через порушення кровообігу мозку. Найчастіше порушення виникають з ішемічних (закупорка судин) причин або через крововилив в мозок. Людина, який пережила інсульт, ризикує стати інвалідом на все життя.

У зоні ризику знаходяться люди з неправильним харчуванням (надлишок холестерину в організмі), старші 30 років, із захворюваннями серця, курці, алкоголіки, наркомани, люди, які хропуть уві сні і люди з ожирінням.

Інсульт виникає раптово, і людина стає повністю безпорадною. Інсульт може трапитися в громадських місцях, але оточуючі не завжди можуть розпізнати хворобу. Іноді людина в біді сприймається як п'яна, і перехожі не звертають на неї уваги. У разі відсутності допомоги хворий помирає. Однак, якщо виявити інсульт в перші кілька годин після початку, можна усунути його наслідки.

Перевірити симптоми інсульту просто. Досить звернутися до людини, попросити посміхнутися, підняти обидві руки, або повторити за вами фразу. Якщо мова людини незрозуміла, частина тіла не рухається, а одна з рук не піднімається, слід терміново викликати швидку - кровообіг мозку цієї людини порушено.

Онкологія

Злоякісні пухлини - третя причина передчасної смерті серед українців. За даними Укрстату, в 2016 році від раку померло 79 тисяч чоловік - це 13% від усіх зареєстрованих смертей. Згідно з даними Національного канцер-реєстру України, щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч випадків захворювання на рак.

На 2016 рік на обліку онкологічних установ України перебувало 919 093 хворих.

Смертність серед онкохворих висока - кожен третій не проживає і року після постановки на облік.

Таку смертність фахівці реєстру пояснюють тим, що багато пацієнтів - третина хворих з шлунково-кишковою пухлиною і половина всіх хворих на рак легенів, відмовлялися від лікування.

Форма раку найчастіше залежить від віку людини. Наприклад, діти до 17 років схильні до лейкемії (раку крові). Чоловіки від 18 до 29 схильні до раку яєчок, а жінки в цьому ж віці частіше отримують рак щитовидної залози.

Чоловіки у віці від 30 до 74 років частіше за все страждають від раку легенів, а жінки - від раку молочної залози. Після 74 років велика ймовірність появи раку шкіри і сечового міхура.

Причини виникнення раку

ВООЗ в 2014 році визначила головні причини захворювання на рак в Україні. Основна причина - куріння. За даними TobaccoAtlas понад 10 мільйонів українців щодня курять. Більше курять чоловіки - 46% чоловічого населення (близько 9 мільйонів чоловік) мають цю шкідливу звичку.

З жінок лише 12% (близько 2 мільйонів людей) курять. Саме тому найчастіше до раку схильні чоловіки, а рак легенів є одним з найбільш поширених в Україні.

Другою причиною є високий рівень споживання алкоголю на душу населення. В Україні в середньому припадає 11,8 літра чистого спирту на людину старше 15 років. Однак ця статистика не може бути точною, оскільки в Україні поширений безакцизний алкоголь, споживання якого складно відстежити.

Третє причиною захворюванням раку є фізична неактивність і ожиріння. В цьому розділі Україна має середні показники серед інших країн - 58% населення має зайву вагу, серед них 24% населення мають ожиріння. Для порівняння: 68% американців мають зайву вагу, а 36% - ожиріння. У саудитів 69% населення мають зайву вагу, а 35% - ожиріння.

Суїцид

Четвертою причиною високої смертності українців Держстат називає смерть в результаті зовнішніх причин. До зовнішніх причин відносяться: ДТП, напад, суїцид, ускладнення після операцій і багато іншого.

Згідно з даними ВООЗ за 2015 рік, Україна посідала 23 місце з 172 країн за рівнем смертей в результаті суїциду. Тоді показник був 16,6 смертей на тисячу людей. Це дуже високий показник, оскільки середній показник по світу - 10,7 смертей на тисячу людей.

Читайте також: Історія добровільної смерті. Як виявити і врятувати людину від самогубства

Вище показники в Анголі, Білорусі, Болівії, деяких країнах Африки, Ісландії. Однак 2000 року суїцидів було в два рази більше. Тоді показник України за даними ВООЗ був 31 самогубство на тисячу чоловік.

Майже в п'ять разів частіше до суїциду схильні українські чоловіки. Так, за даними Украстату, за 2016 рік близько шести тисяч суїцидів в Україні вчинили чоловіки і півтори тисячі  - жінки. У країнах з високим рівнем доходу самогубства часто виникають через психічні розлади. У той час як в Україні найчастіше суїциди здійснюються зрілими чоловіками або пенсіонерами через фінансові проблеми і самотність.

ДТП

Міжнародні організації зазвичай не об'єднують статистику смертей в результаті ДТП або суїциду в одну, а підраховують окремо.

Україна входить в список країн з найвищим рівнем смертей унаслідок ДТП. Заступник департаменту медичної допомоги МОЗ України Андрій Гаврилюк розповів УНІАН, що за останні 6 років в Україні сталося близько 170 тисяч ДТП, в результаті яких загинуло 26,5 тисяч осіб, а 209 тисяч були травмовані.

Читайте також: Українці тисячами вбивають один одного в аваріях на дорогах. Чому так відбувається

В середньому щорічно в ДТП гинуть понад 4 тисячі людей. В Європі ця статистика нижче. Наприклад в Іспанії, при населенні 46 мільйонів щорічно гинуть близько 1,5 тисячі людей унаслідок ДТП.

Зниження максимальної швидкості (якщо зменшити хоча б на 5% кількість смертей в результаті ДТП знизиться на 30%), розпивання алкогольних напоїв перед водінням, розмови по телефону за кермом, на думку ВООЗ є головними причинами ДТП.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
00:09
Ввечері 26 квітня Росія атакувала Україну ракетами
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
Більше новин