Історія добровільної смерті. Як виявити і врятувати людину від самогубства

Анастасія Пашинська
10 вересня, 2017 неділя
13:35

Щорічно понад 800 тисяч людей закінчують життя самогубством. Кожні 40 секунд у світі стає на одного суїцидника більше і на одне життя менше

До Дня запобігання самогубствам редакція Еспресо.TV розглянуло незручні питання про самогубство.

Хіба самогубство - це проблема?

Так, проблема. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно понад 800 тисяч людей закінчують життя самогубством. Це трохи менше, ніж смертей в результаті ДТП (на даний момент 923 тисячі смертей). У той час, як ви це читаєте, з життям добровільно попрощалася ще одна людина. Кожні 40 секунд у світі стає на одного суїцидника більше і на одне життя менше.

Також самогубство має хвильовий ефект, під який потрапляють родичі та друзі загиблого.

Це все від ліні. Зайнятій людині ніколи думати про такі дурниці!

Ні. Насправді виявити якісь загальні чинники самогубств вкрай складно. Кожен випадок індивідуальний.

Молода вчителька зі Львова - Маріанна Грушицька. Дівчині виповнилося 22 роки. Талановита співачка, цілеспрямована і красива. Вона проводила благодійні вечори та керувала власним ансамблем. Проте 6 вересня брат Маріанни виявив тіло дівчини на горищі. Маріанна повісилася. Причини самогубства невідомі.

Або соліст групи Linkin Park - Честер Беннінгтон, батько трьох дітей. Він пішов з життя, повісившись у власному будинку. Фанати творчості Честера припускають, що співак не міг змиритися з самогубством свого друга Кріса Корнелла, вокаліста Soundgarden. Честер повісився в день народження Корнелла.

Або інше страшне самогубство, яке відбулося на цьому тижні: 42-річний чоловік після сварки зі своєю дружиною вийшов з дому і підірвав себе за допомогою гранати РГД-5. Невідомо, чи замислювався чоловік коли-небудь про самогубство і навіщо носив з собою ручну гранату.

Всі ці випадки не схожі, однак результат у них один - смерть.

Є один загальний фактор, який змогла виявити ВООЗ: на країни з низьким і середнім рівнем доходу припадає 78% самогубств у світі.

Люди, які говорять про самогубство, насправді цього не зроблять

Це міф. Так, підліток носить чорний одяг і пише вірші про "прекрасну смерть", скоріше, таким чином привертає увагу своїх батьків: "Чи будете ви мене любити, якщо я помру?". Але це не означає, що він не здатен на самогубство.

Підлітки і молоді люди ідеалізують самогубство. Вони фантазують про те, як вони красиво лежать, а їхні рідні та друзі переживають навколо. Але тільки ці підлітки ніколи не враховують одного, що це вже не гра. Ніхто не прокинеться і не оживе.

Але не тільки підлітки можуть фантазувати про смерть. У кіно, літературі і ЗМІ часто пишуть про романтичні жертви "нещасної любові", які заради один одного йдуть з життя. Наприклад, класична п'єса Вільяма Шекспіра "Ромео і Джульєтта".

За даними організації HelpGuide, майже кожен, хто намагається вчинити самогубство, дає сигнали. Не варто ігнорувати навіть непрямі натяки про смерть чи самогубство. Наприклад, заяви: «Вам буде шкода, коли я піду», «я не бачу ніякого виходу», якби  випадково або жартома вони не говорилися, можуть свідчити про серйозні суїцидальні почуття.

Хто перебуває в зоні ризику

Фахівці ВООЗ пов'язують самогубства з психічними розладами або наркотичними залежностями. Так що якщо людина регулярно приймає алкоголь або має біполярний розлад, то швидше за все вона вже замислювалася про суїцид.

Найчастіше рішення про смерть приймається імпульсивно. Людина, перебуваючи в стресовій ситуації, не знаходить в собі сили впоратися з нею і приймає рішення піти з життя. Саме тому кількість самогубств зростає після побутових сварок, природних катастроф і в країнах з низьким доходом. Україна якраз потрапляє під цю сумну статистику.

Читайте також: Вигадані хвороби. Чому людей з психічними розладами зневажають і як їм допомогти

Показники суїциду також високі серед меншин і людей, які зазнали дискримінації: ЛГБТ-спільнот, біженців і жертв насильства, ув'язнених.

В Україні до цієї статистики також приєдналися ветерани АТО. За словами міністра МВС Арсена Авакова, на початок червня 2017 зареєстровано близько 500 випадків самогубств учасників АТО після повернення із зони бойових дій.

Читайте також: Герої в чергах. Як ветеранам АТО навчитись жити без війни

Якщо людина опиняється в пастці і не здатна впоратися з конкретною ситуацією в житті, вона схиляється до ідеї самогубства. Причиною самогубства можуть стати різні фактори: психічне захворювання (біполярні розлади), дитяча травма, знущання в школі.

Думки про самогубство приходять, коли біль переважає над здатністю справлятися і людина відчуває себе безнадійно.

Як найчастіше кінчають з життям

За оцінками ВООЗ, 30% всіх самогубств у світі відбуваються за допомогою отруєння хімічними продуктами, пестицидами. Такий спосіб поширений в країнах із низьких доходом. Наприклад, в Індії через широке застосування пестицидів у сільському господарстві люди мали легкий доступ до небезпечних токсинів.

В інших же випадках люди частіше позбавляють себе життя через повішення або за допомогою вогнепальної зброї.

Чи можна запобігти самогубству

Кожен може внести свій внесок у запобігання самогубств. Перш за все не варто ігнорувати сигнали від людей, які потрапили в біду. Такій людині досить показати, що про нього хтось піклується.

Кевін Хайнс, який чудесним чином пережив спробу самогубства, стрибнувши з моста «Золоті ворота» в Сан-Франциско. Хайнс дивом вижив після падіння з 227 метрів. Чоловік зрозумів, що зробив помилку, коли вже перестрибнув через огорожу моста.

Пізніше він розповів, що він годинами ходив по мосту, плакав, сподіваючись і молячись, щоб хоч одна людина запитала його, що трапилося. Хайнс зізнався, що в цей момент він розповів би і віддав такій людині все. Але люди були дуже зайняті своїми думками.

Родичі часто знаходять в посмертних записках або щоденниках самогубців визнання, що, якщо хоча б одна людина посміхнеться йому, він не вб'є себе.

Навіщо мені допомагати їм, у мене своїх проблем вистачає

Тому що у кожної людини є свій власний больовий поріг, понад який біль неможливо терпіти. Невідомо, коли подібний зрив настане у людини. Цілком можливо, що вам подібна допомога ніколи не буде потрібна. Але не забувайте, що самогубства створюють хвильовий ефект, і комусь із ваших знайомих може знадобитися підтримка.

Особливо вони впливають на молодих і вразливих осіб. Згадати хоча б спалах самогубств серед школярів, які перебували в співтоваристві "Синій Кит".

Читайте також: Групи смерті та Сині кити. Як в соцмережах з дітей роблять самогубців

Важливо усвідомлювати, що біль є невід'ємною частиною життя, і кожен певною мірою страждає від болю. Уникнути в повсякденні болю і страждань, пов'язаних з життям, неможливо.

У мене є друг, він думає про самогубство. Що робити?

1. Спершу поговоріть. Говорити один з одним або членом сім'ї про їхні суїцидальні думки може бути складно для всіх. Але якщо ви не впевнені, що хтось думає про смерть, найкращий спосіб дізнатися це - запитати.

Людина не вчинить самогубство, якщо побачить, що вам не все одно. Надання суїцидальній людині можливості висловити свої почуття може запобігти спробі самогубства.

Почати таку розмову можна просто сказавши: «Останнім часом я турбуюся про тебе. Все добре?".

Якщо людина зізнається в своїх думках, необхідно дізнатися якомога більше деталей. Наприклад, запитати, як давно вона так себе почуває. Або що її так зачепило, чи думала вона про допомогу і чим ви можете їй допомогти.

Переконайте цю людину, що вона не одна і ви поруч. І хоча ви не можете відчути її стану, ви впевнені, що це скоро зміниться.

2. Зверніться за професійною допомогою. Зателефонуйте на гарячу лінію для консультацій. Допоможіть знайти лікувальний заклад вашому другу.

Наприклад є кілька цілодобових телефонів довіри:

У Києві: (044) 451 5451; (044) 228 7676

В Івано-Франківську: (048) 737 7676; (048) 223 1356

У Донецьку: (062) 213 7676 (062) 349 5759

У Харкові: (057) 759 7676.

3. Допоможіть під час лікування. Якщо лікар призначає ліки, переконайтеся, що ваш друг приймає їх за вказівкою. Попросіть у лікаря його номер телефону. Якщо стан погіршився, не соромтеся повідомити про це лікаря.

4. Будьте рішучим. Люди, схильні до суїциду, не вірять, що їм можна допомогти. Тому вам доведеться проявляти більшу активність при наданні допомоги. Не чекайте, коли людина подзвонить саме вам.

Заохочуйте позитивні зміни способу життя вашого друга, такі як здорова дієта, більше часу на сон. Спорт також вкрай важливий, оскільки виробляються ендорфіни, вони знімають стрес і сприяють емоційному благополуччю.

5. Складіть план безпеки. Допоможіть людині розробити заходи, які вона буде дотримуватися під час суїцидальної кризи. Вона має уникати будь-яких чинників, які можуть привести до суїцидальної кризи. Наприклад, річниця смерті близької людини, прийняття алкоголю, розрив стосунків.

6. Заберіть потенційні засоби самогубства. Наприклад, пігулки, ножі, бритви або вогнепальну зброю.

7. Продовжуйте свою підтримку далі. Навіть після того, як криза минула, залишайтеся на зв'язку з людиною. Ваша підтримка життєво необхідна, щоб ваш друг зміг повернутися до щасливого життя.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
07:25
Літак. авіація, Польща
Польща двічі за ніч підіймала в небо літаки через ракетну атаку РФ по Україні
07:17
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Росіяни поскаржилися на атаку дронів на Краснодарський край: загорілися два НПЗ
07:12
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами: у Харкові є влучання і постраждала
06:50
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
У Ємені розбився американський безпілотник MQ-9 Reaper: хусити заявили про його збиття
06:25
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
Більше новин