Українські програмісти їдуть з країни не через зарплати, - президент асоціації "IT Ukraine"

Українські програмісти їдуть з країни не через зарплати, а тому що хочуть цивілізованих умов для життя

Про це заявив президент асоціації "IT Ukraine", голова українського підрозділу компанії EPAM Юрій Антонюк в інтерв'ю "Громадському".

"Ми аналізуємо причини, чому люди виїжджають, розпитуємо людей. І я хочу сказати, що зарплата - не на першому місці. Ба більше, багато тих, хто їде, розуміють, що вони отримуватимуть менше грошей, які в них залишаться, ніж вони заробляють в Україні. І ми не є найнижчими по оплаті в цьому регіоні", - сказав він.

За словами Антонюка, за останні кілька років багато спеціалістів поїхали, бо не розуміли, як розвиватиметься країна.

"У них маленькі діти, вони боялися, що може статися щось зовсім несприятливе, можливо, велика війна. Виїжджають і тому, що хочуть бачити цивілізованіші умови для життя, відсутність корупції, зрозумілі правила", - додав він.

Антонюк вважає, що ІТ - це один з тих компонентів, які можуть допомогти перетворити Україну.

"Ви праві, коли кажете, що виникла ніби певна каста, яка живе у внутрішній еміграції. Мені це не до вподоби, це не створює імідж правильної індустрії. Для цього, зокрема, й потрібен внутрішній ринок — щоб розбити бар’єр закритої касти, яка працює лише на когось за кордоном. Це так само стосується і податків, до речі. Мають бути культурні зрушення, але з обох боків: і ІТ, і уряду", - зазначив президент "IT Ukraine".

Читайте також: Хочу бути айтішником і заробляти $2 тис. Чому вам не потрібна ІТ-освіта