"Де Ойра?” стала кращою дитячою книгою премії “Еспресо. Вибір читачів”

Дитяча книжка “Де Ойра?” Тані Стус (видавництво “Vivat”) стала найкращою дитячою книгою конкурсу "Еспресо. Вибір читачів".

Загалом за перемогу змагалися три книжки: Де Ойра?” Тані Стус (Вид-во "Vivat"), “Місто Тіней” Мії Марченко (Вид-во "Фонтан Казок"), “Голосно, тихо, пошепки” Творча майстерня "Аґрафка", Романи Романишин та Андрія Лесів ("Видавництво Старого Лева").

Експерти книжкової премії смаки дітей підтримують та пояснюю тим, що книга сучасна, цікава і корисна.

“Це глибока література, родинна книжка про самособоюнаповнення. Про те, як важливо людині отримувати енергію і звідки її брати. Це дуже доступно пояснено через текст і через зображення, які намалювала Надія Кушнір. Все це прекрасно подналося. Мені здається така книжка має бути в кожному домі”, - розповідає Анна Третяк, літературознавчиня, критик дитячої літератури, редакторка Простору української дитячої книги БараБука.

 Літературознавці підкреслюють, що в сучасних дитячих книжках стає менше дидактизму і це не може не тішити.

“Тексти, які виходять і дістаються до читачів вже по іншому вибудовують стосунки з ними. Вони по іншому відтворюють дійсність, не пояснюючи її, не намагаючись дати інструкцію до використання, а роз’яснюючи ніби з середини, підсвічуючи ті чи інші емоційні вчинки героїв, пояснюю таким чином їхню мотивацію”, - ділиться Юлія Джугастрянська, літературознавець, кандидат наук, експерт конкурсу “Еспресо. Вибір читачів”.

За словами авторки книги “Місто Тіней” Мії Марченко, автори інколи відчувають скептичний погляд на їх творчість, особливо у іноземних колег, які не очікують сучасних текстів та тем від українських письменників.

Хоча експерти й відзначають стрімкий розвиток дитячої літератури, все ж для підлітків книжок не так багато. Українські видавці певні, що ця галузь має розвиватися.

“Кількість підліткової літератури замала, як для такої країни як наша. Зараз зв’являються нові потужні проекти, тому тут видавця ще працювати і працювати”, - резюмує Олег Рибалка, директор видавництва «Фонтан казок».

  Усього за перемогу в конкурсі “Еспресо. Вибір читачів” змагалися три книги: “Де Ойра?” Тані Стус (Вид-во "Vivat"), “Місто Тіней” Мії Марченко (Вид-во "Фонтан Казок"), “Голосно, тихо, пошепки” Творча майстерня "Аґрафка", Романи Романишин та Андрія Лесів ("Видавництво Старого Лева").

Нагадаємо, книжкова премія “Еспресо. Вибір читачів” заснована телеканалом “Еспресо”. Її презентація відбулась в травні 2017 року в рамках Книжкового Арсеналу в Києві. Впродовж червня за пропозиціями видавництв був сформований список з понад ста книг. Далі над виданнями працювали дві групи експертів – окремо в номінаціях доросла та дитяча література.

 Другий етап премії “Еспресо. Вибір читачів” завершився в серпні. Експертне журі визначило книжки, які перешли до 3-го етапу конкурсу. Переможців визначали читачі у бібліотеках по всій Україні.

Переглянути церемонію нагородження переможців можна тут.