Стало відомо, скільки українців ув'язнені в Росії

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що на сьогодні на території Росії з різним процесуальним статусом ув’язнені понад 2200 українців

Про це вона повідомила в інтервю "Радіо Свобода".

"Це різні громадяни, і ті, які засуджені або переслідуються у зв’язку зі скоєнням просто кримінального злочину, ті, які стали жертвами торгівлі людьми, але були засуджені, як ті, що вчинили кримінальний злочин, і ті, які засуджені за кримінальний злочин, але ми їх розглядаємо, як політичних", - розповіла Лутковська.

 Омбудсмен вважає, що шляхом звільнення політичних в’язнів є "політичні перемовини".

Вона розповіла, продовжує перемовини з російським омбудсменом Тетяною Москальковою з приводу можливості провести взаємні відвідини - утримуваних в Росії українських в’язнів, і відвідин російських - на території України.

Зазначається, що контакти з російською колегою відбуваються у заочній формі, або безпосередньо на міжнародних зустрічах.

Читайте також: Син українського офіцера поїхав на побачення в Білорусь і зник. Що це за історія і до чого тут ФСБ

Лутковська розповіла, що після анексії Криму у виправних закладах на території півострова залишають громадяни України, засуджені українськими судами ще до анексії.

Також "влада Криму" затримала й судить низку громадян України - політв'язнів. В Росії також перебувають ті, кого затримали при в'їзді, інкримінуючи переважно статті про шпигунство.