НАБУ незаконно "слухало" сотню нардепів та суддів, хоч дозвіл мало лише на 17, - ГПУ

НАБУ незаконно знімало інформацію з телефонів сотні народних депутатів, суддів та охорони Порошенка

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на засіданні Ради, передає Еспресо.TV.

За його словами, відомство отримало дозвіл від суду на зняття інформації лише з 17 абонентів, натомість "слухало" 114 громадян.

Він розповідає, що НАБУ "слухало" охорону президента, народних депутатів, суддів та інших чиновників.

"НАБУ свого часу отримало дозвіл від суду на зняття інформації з телефонів 17 абонентів. А відомство зняло зі 114 абонентів", - наголосив генпрокурор.

Луценко спочатку подумав, що це технічна помилка, тому викликав до себе директора НАБУ Артема Ситника, але той сказав, що "все нормально".

Генпрокурор також пояснив, чому раніше не оприлюднював цю інформацію. Каже, що сподівався, що парламент призначить аудит НАБУ і він надасть аудиторам цю інформацію.

Луценко наголосив, що в НАБУ досі нема тих, хто уповноважений на аудит.

Також генпрокурор пояснив різницю між прослуховуванням та зняттям інформації.

"За запитом НАБУ знімати інформацію про те, що говорить, про текст розмови, за законом може і робить СБУ. Якщо є дозвіл суду, відповідний запит, наприклад, про провокацію хабара, то СБУ надає свої роздруківки. Приклад, про те, що говорила представник ДМС. І це законно. НАБУ ж самостійно знімає інформацію з мобільних терміналів про те, з ким говорив абонент, і де знаходилась трубка в той чи інший момент. Зняття такої інформації без рішення суду є порушенням, яке карається так само, як незаконне прослуховування", - розповів Луценко.

Читайте також: Детектив-антикорупціонер став другом чиновниці, щоб дати їй хабар. Чим закінчилась спецоперація НАБУ