Трамп вперше у світі визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

Президент США Дональд Трамп виступив із заявою про те, що Вашингтон визнає Єрусалим столицею Ізраїлю і починає процес перенесення американського посольства в Ізраїлі з Тель-Авіва в Єрусалим

Про це повідомляє "Голос Америки".

Президент заявив, що зволікання в цьому питанні не має нічого спільного з досягненням миру на Близькому Сході.

"Прийшов час визнати Єрусалим столицею Ізраїлю", - сказав Дональд Трамп.

Він також підкреслив, що Ізраїль має право сам визначати свою столицю. Президент відмітив, що Єрусалим є місцем перебування уряду Ізраїлю, його законодавчих органів і верховного суду. Трамп нагадав, що Єрусалим є центром трьох великих релігій світу.

Президент США констатував, що прийняте рішення не означає послаблення прихильності США пошуку довгострокового миру в регіоні. Він також відмітив, що нинішній крок не пов'язаний з вирішенням спірних питань, зокрема, про кордони.

Президент сказав, що США глибоко прихильні справі досягнення мирної угоди, прийнятної для обох сторін.

Папа Римський Франциск виразив "глибоку заклопотаність" цим рішенням, а Туреччина скликала засідання Організації ісламської співпраці, щоб скоординувати відповідь.

Арабські і мусульманські країни попереджають, що будь-яке рішення про перенесення посольства США може посилити напруженість в регіоні і перекреслити зусилля США із досягнення арабо-ізраїльської мирної угоди.