В Україні за якістю освіти буде стежити спеціальне відомство

6 грудня Кабінет Міністрів створив Державну службу якості освіти - орган, що централізовано відповідатиме за дотримання якості освіти та освітніх стандартів

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти.

Нова структура засновується на базі Державної інспекції навчальних закладів, але матиме ширші повноваження, а також буде представлена на регіональному рівні через спеціальні відділення.

Законом "Про освіту" передбачено, що єдиним плановим заходом державного нагляду (контролю) щодо шкіл буде інституційний аудит. Він має проводитися раз на десять років працівниками територіальних органів Державної служби якості освіти.

Його мета - оцінити якість освітньої діяльності закладу освіти, виробити рекомендації щодо її підвищення та вдосконалення внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а також привести освітній та управлінський процеси у відповідність до вимог законодавства та ліцензійних умов.

Ухвалена урядом постанова зобов’язує Міністерство освіти і науки подати КМУ впродовж 2 місяців проект Положення про Державну службу якості освіти, а також пропозиції щодо її розміщення.

"Основним завданням інституційного аудиту є не покарання винних, а допомога закладу, керівництву, вчителям у підвищенні якості їх діяльності та якості результатів навчання учнів", - зазначила міністр освіти Лілія Гриневич.

Читайте також: Найголовніше, що зміниться в українській освіті після реформи