Ходорковський закликав росіян голосувати на президентських виборах за Собчак

Російський політичний емігрант та лідер опозиційного до Кремля руху "Відкрита Росія" Михайло Ходорковським не вважає Ксенію Собчак підставною фігурою від влади на найближчих президентських виборах або спойлером

Тому він закликає голосувати за неї або за Олексія Навального, якщо його все ж таки допустять до виборів, заявив він під час прямого включення за допомогою відеозв'язку на конференції свого руху, яка відбувається у суботу, 9 грудня, в Москві, передає "Інтерфакс".

"Що я вважаю правильним для руху? Правильно для руху підтримувати усіх тих, хто просуває наші цінності", - сказав Ходорковський.

Читайте такожКсенія Собчак йде у президенти Росії. Навіщо

За його словами, на передвиборній сцені знаходяться два політика, що розділяють цінності "Відкритої Росії" - Навальний та Ксенія Собчак, які спираються у своїх кампаніях у тому числі й на представників очолюваного їм руху.

При цьому, за словами Ходорковоського, призначені на березень 2018 року президентські вибори будуть "псевдовиборами", навіть якщо на них допустять Навального і Собчак, оскільки зміна влади на них є неможливою.

"Саме тому тут немає спойлерів - оскільки немає виборів. Є люди, готові артикулювати політичні інтереси своїх груп і є блазні, які створюють шум, відволікаючи суспільство від реальних проблем і їх рішень", - наголосив Ходорковський.

Читайте такожЩо означала дата 05.11.17 і що цього дня могло статися у Росії

Він додав, що вітає і Собчак, і Навального як союзників "Відкритої Росії", що просувають цінності парламентаризму, федералізму і правової держави.

"Я віддаю належне Григорію Явлінському, котрий вже кілька десятиліть перебуває на цих позиціях", -додав екс-голова нафтової компанії ЮКОС, свого часу найбільшої у Росії, котру було відібрано у нього після встановлення режиму Володимира Путіна.

Засновник "Відкритої Росії" зауважив, що російська опозиції має насамперед прагнути не зміни прізвища президента, а зміни системи влади, переходу до парламентської республіки, підзвітності уряду парламенту й можливості для регіональних політичних центрів самостійно визначати темпи соціально-політичного розвитку.