Новий прем'єр Польщі хоче повернутися до стратегічного партнерства з Україною

Польща хоче повернутися до справжнього стратегічного партнерства з Україною, Литвою і Грузією та надати цим відносинам нову якість

Про це під час виступу в Сеймі з програмою дій нового уряду заявив новопризначений голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє "Укрінформ".

"Ми хочемо повернутися до справжнього стратегічного партнерства на Сході. Ми плануємо поглибити наші відносини з Україною, Литвою чи Грузією і надати їм нову якість", - заявив Моравецький.

Він підкреслив, що фундаментом безпеки Польщі є НАТО, а США залишаються головним союзником Польщі.

За його словами, Варшава продовжуватиме об’єднувати країни регіону, зокрема в рамках "Вишеградської групи" та проекту Трьох морів (Адріатика, Балтика, Чорне море).

Моравецький підкреслив, що Польща виступає проти ЄС "кількох швидкостей", і зауважив, що Брюссель повинен надати усім країнам Спільноти однакові шанси на розвиток.

Він наголосив, що механізм розподілу біженців між країнами ЄС себе не виправдав, а Польща є одним з ініціаторів виправлення цієї ситуації.

Моравецький також підкреслив, що Варшава незабаром повністю перестане бути залежною від Росії в енергетичному плані. Він додав, що Польща хоче збудувати в себе регіональний газовий хаб і постачати газ сусідам в регіоні.