Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку

Французькі вчені вважають, що людство вже вичавило зі своєї природи максимум тривалості життя, розмірів та сили, які для нас можливі

Про це йдеться в масштабному дослідженні,  дані якого охоплюють останні 120 років. Результати публікує журнал Frontiers in Physiology.

У дослідженні йдеться, що всі останні століття людство демонструвало разючий і стабільний прогрес. Завдяки успіхам медицини і гігієни, кращого харчування і умов кожне наступне покоління живе дедалі довше, середній представник людства стає здоровіше, більше і сильніше.

Це довгий час надавало приводи для райдужних прогнозів: якщо б цей прогрес тривав з тими ж темпами, що і раніше, то вже б народилися діти, що зможуть жити запаморочливо довго і досягнуть абсолютно нових висот. Але людство вже сягло своєї біологічної межі.

Професор медицини з Паризького Університету Декарт Жан-Франсуа Туссен зібрав авторитетну міждисциплінарну команду, що включає лікарів, генетиків, антропологів.

Вони провели серію масштабних оглядів, накопичених з початку ХХ ст. історичних даних по тривалості життя, середній зростання і фізичним здібностям, врахували вплив генетичних факторів і зовнішнього середовища.

"Ці риси більше не ростуть, - констатує професор Туссен, - незважаючи на триваючий прогрес в харчуванні, медицині та науці. Це показує, що сучасне суспільство вже досягло власних біологічних кордонів. Ми - перше покоління, яке це усвідомлює".

За словами вчених, раніше за цими параметрами люди встановлювали один рекорд за іншим, то в останні роки максимуми практично не ростуть.

В цілому, людство вийшло на плато - і наразі лише збільшується пропорція людей, які наблизилися до цих "крайніх" показників. Максимальна зареєстрована тривалість життя так і не перевищила приблизно 120 років.

Cередній зріст з 1980-х залишається на рівні приблизно 170 см для жінок і 180 см для чоловіків, і навіть швидкість встановлення спортивних рекордів різко впала.

Вражаюче зростання результативності атлетів в різних спортивних дисциплінах між 1900 і 1980 р. давно змінилося відносною стабільністю.

Вгорі показані дані для жінок (А), внизу - для чоловіків (В). Синій колір - біг на 800 м, зелений - стрибки у висоту, помаранчевий - штовхання ядра.

Однак і цього рівня досягти вийде не у всіх. Вчені вважають, що все більш помітні зміни навколишнього середовища можуть змусити нас знову "відкотитися" до колишніх розмірів і терміну життя.

"Те зниження людських можливостей, яке ми спостерігаємо вже сьогодні, вказує на зміни в навколишньому середовищі, включаючи кліматичні, та зміни у способі життя", - говорить професор Туссен.

" За останнє десятиліття в деяких країнах Африки середній зріст жителів зменшився, а це показує, що деякі спільноти вже не можуть надавати достатнє харчування всім дітям, підтримувати здорові умови існування для них".