Вчені навчилися визначати, на який смартфон зроблене фото. Що це означає

Дослідники з університету Баффало знайшли спосіб ідентифікації смартфонів з точністю 99,5%, аналізуючи лише одну фотографію, яка була зроблена на пристрій

Про це пише The Verge.

Щоб досягти цього, вчені зосередилися на недоліках цифрової обробки зображень з наслідками неоднорідності фотореакції (PRNU).

Недосконалість процесу виготовлення датчиків кожної камери створює невеликі варіації PRNU. Ці варіації можуть спричинити появу мільйонів пікселів у сенсорах камери, які передають яскравіші або темніші кольори, ніж при звичайних системних шумах.

З огляду на невеликий розмір датчика зображення, досить усього одного фото, щоб визначити, на чий саме смартфон воно було зроблене.

Дослідження проводилися з використанням 16 000 зображень та 30 різних смартфонів. Ідентифікаційні тести дали точність результатів у 99,5% випадків.

"Як не буває двох однакових сніжинок, не може бути однакових камер у смартфонів. Кожен пристрій, незалежно від виробника, може бути ідентифікований за схемою мікроскопічних дефектів зображень, які присутні в кожному зробленому знімку", – заявив Курін Рен, провідний автор дослідження.

Щодо практичного застосування теорії, то за словами дослідників, технологія може бути використана для перевірки особи при знятті готівки чи придбанні товару. Наприклад, фото зі смартфона можна буде використовувати як пароль.

Також є ймовірність розробки спеціального PRNU-додатка, з допомогою якого можна буде перевірити, через який пристрій була оплачена покупка. Технологія ще потребує доопрацювання, однак дослідники переконані, що вона зможе захистити від кібератак на особисті рахунки.