Столичний Інститут кібернетики відзначив 60-річчя. Новини компаній

Столичний Інститут кібернетики імені академіка Глушкова відзначив своє 60-річчя

З цієї нагоди у науковому закладі відбулась міжнародна конференція "Сучасна інформатика: проблеми, досягнення та перспективи розвитку".

Привітати учасників завітало багато почесних гостей. Серед них і Людмила Русаліна - донька видатного кібернетика Володимира Михалевича і відомого математика Маргарити Дієсперової. Хоча жінка не присвятила своє життя науці, але багато років тому створила Фонд наукового і технічного розвитку імені Михалевича.

За його підтримки і фінансування втілились у життя розробки студентів столичного політеху: наносупутник, який вивчає кліматичні умови на орбіті та безпілотники, що тепер контролюють кордон України. До 60-річниці фонд подарував закладу книгу про історію інституту та його науковців.

"Я дуже пишаюся тим, що маю можливість хоч б трохи свого внеску внести у розвиток науки і кібернетики в нашій країні. З нагоди свята, інститут кібернетики презентував виставку наукових винаходів своїх співробітників за останні декілька років. Однією із найважливіших розробок є система захисту даних для роботизованих приладів. Вона може використовуватись зокрема і у військових цілях - зокрема, при вбудові в безпілотні літальні апарати", - сказала меценат, президент Фонду наукового і технічного розвитку імені В.С. Михалевича Людмила Русаліна.

Але найбільше пишаються кібернетики цього інституту власною розробкою суперкомп'ютера - найпотужнішого в Україні. Його здатність до обчислювання в тисячі разів перевершує можливості персонального компютера. До прикладу, наукові розрахунки, які на звичайному пристрої роблять один рік, суперкомпютер завершить вже за тиждень. На цьому вітчизняні кібернетики не зупиняються і щоденно працюють над новими інноваціями та винаходами.