Українці встановили світовий антирекорд через проблемні кредити

Банківська система України в 2017 році встановила світовий рекорд за розміром проблемних кредитів

Про це повідомив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, передають "Українські Новини".

"Ми встановили неприємний і дорогий для економіки рекорд. В Україні зафіксовано найбільш високу частку непрацюючих кредитів за всю історію світових спостережень", - сказав Ваврищук.

Чиновник додав, що наразі проблему вже вирішено, а пік частки проблемних кредитів - 58% - було зафіксовано в липні. Після цього показник поступово знижувався.

"Ця проблема вже вирішена, банки сформували резерви за кредитами, вони не давлять на капітал. Ми вважаємо, що банки повинні вирішувати питання із проблемною заборгованістю шляхом розчищення, реструктуризації або списання", - пояснив Ваврищук.

За словами чиновника, банківська система наразі достатньо капіталізована - близько 50 банків мають норматив адекватності капіталу вище 25%.

Норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) — один із основних економічних нормативів діяльності банків. Він відображає здатність банку своєчасно і в повному обсязі розрахуватися за своїми зобов'язаннями, що випливають із торговельних, кредитних або інших операцій грошового характеру.