"Нафтогаз" переміг "Газпром" у Стокгольмському арбітражі

НАК "Нафтогаз України" виграв арбітраж проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу по всіх спірних питаннях

Про це заявили на сторінці "Нафтогазу" в Facebook.

Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" за пунктом "бери або плати" на суму $56 млрд у 2012-2017 роках.

"Нафтогаз" в суперечці з російським "Газпромом" домігся зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів газу більш ніж удесятеро відповідно до своїх потреб в імпорті.

Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для НАК "Нафтогаз України", що купується у російського "Газпрому", на 27,4% - до $352 з $485 за 1 тис. кубометрів.

Довідка:

У Стокгольмському арбітражі розпочались слухання у суперечці між українською компанією "Нафтогаз України" та російським газовим монополістом "Газпромом" відносно умов контракту на постачання газу з Росії до України від 2009 року.

Ці слухання відбуваються, оскільки сторони не змогли дійти згоди щодо імплементації проміжного рішення, ухваленого арбітражем у травні цього року. 31 травня Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".

Також арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про перегляд ціни на газ у контракті з компанією "Газпром" і скасував заборону на реекспорт газу.    Загалом "Нафтогаз" подав два позови: щодо транзитного контракту і щодо контракту на купівлю-продаж.