$100 тисяч vs $45. Чому за культові шпалери для Windows XP платять такі різні гонорари

Видання PetaPixel проаналізувало гонорари авторів знімків для стандартних шпалер операційної системи Windows XP і з'ясувало, що один з них отримав $100 тисяч, а інший - лише $45

Про це йдеться на сайті видання.

Американський фотограф Чарльз О'Рір (Charles O'Rear) здобув популярність завдяки фотографії "Безтурботність" (Bliss), яку він зняв під час подорожі по винних долинах Напа і Сонома в Каліфорнії в січні 1996 року.

Знімок він відправив в агентство Westlight, яке через два роки було поглинене компанією Corbis, що належить Біллу Гейтсу.

Потім Microsoft вибрала фотографію О'Ріра з тисяч зображень в їх фондовій бібліотеці і заплатила йому нерозголошену суму, яка становить понад $100 тисяч.

В одному з інтерв'ю фотограф розповів, що послуги з відправлення оригінального знімка не хотіла брати жодна служба доставки через високу вартість страхування. В остаточному підсумку, Microsoft купила О'Ріру квиток на літак, і він особисто вручив фотографію в їх офісі в Сіетлі.

Фотографу Петеру Буріаном (Peter Burian), автору знімка "Осінь" (Autumn) пощастило набагато менше. В одному з інтерв'ю він розповів, що зняв пейзаж разом з сотнями інших кадрів в жовтні 1999 року. Після цього Буріан відправив його в Corbis, де Microsoft, "ймовірно, придбала його за $300". В результаті з усієї суми фотограф отримав всього $45.


"Осінь". Знімок Петера Буріана

"Я був більш шокований, дізнавшись, що одна з моїх фотографій доступна мільйонам людей. Я не думав про це, коли відсилав його", - каже Петер Буріан.

Видання зазначає, що О'Рір окрім великої суми грошей набув широкого визнання, і попрацював з такими великими брендами, як Lufthansa. А про кар'єру Буріана відомостей не знайшлося.

Читайте також: Купи собі нишпорку. Як гаджети стали занадто розумними