Росія провела кампанію з дискредитації Майдану в соцмережах у 2014 році, - WP

Головне розвідувальне управління Росії у лютому 2014 року почало кампанію з дискредитації активістів Майдану та нової української влади у соцмережах

Про це повідомляє видання The Washington Post з посиланням на отриману ними таємну доповідь російського ГРУ.

Відповідно до неї, кремлівська розвідка наприкінці лютого 2014 року запустила пропагандистську кампанію проти активістів, які підтримували проєвропейські погляди, та нової влади в Україні, яку було обрано після повалення режиму президента-втікача Віктора Януковича. 

Метою кампанії був влив на думку громадськості та влади, що б дозволило анексувати Крим. У звіті йдеться про те, як угрупування здійснювало цей план протягом шести днів у 2014 році.   

Читайте також: Російські хакери хотіли "зламати" акаунти 4700 найвпливовіших людей світу. Що там про Україну

Операція почалася наступного дня після повалення режиму Януковича. Військові шпигуни створили безліч фейкових акаунтів у соцмережах Facebook і "ВКонтакте". Ці акаунти мали представляти простих людей зі всієї України, які розчарувалися в Майдані. 

В результаті, команда ГРУ мала вплив на понад 30 українських груп і платформ у соцмережах, а також на 25 "провідних англомовних публікацій", як вказується у звіті. 

Російські шпигуни прикидалися звичайними українцями, щоб налаштувати проросійських громадян проти активістів Майдану. Останніх вони називали "нацисти" і "фашисти".

Військові розвідники через соцмережі також погрожували фізичною розправою союзникам Януковича на південному сході України. Це робилося для того, щоб підкріпити твердження Москви про те, що радикальні українці підбурювали насильство проти росіян у регіоні. 

Читайте також: Ведмеді-хакери. Як кіберзлочинці з Росії дошкуляють всьому світу

Коли найманці 27 лютого захопили будівлю кримського парламенту, то ГРУ створило чотири групи у Facebook та "ВКонтакте", щоб заохотити кримчан підтримати відділення від України. 

Кремлівська розвідка використовувала платну рекламу на Facebook, щоб підвищити популярність цих груп. Лише 27 лютого сторінки груп переглянули майже 200 тисяч осіб. 

Читайте також: Російські тролі купили у Facebook рекламу, щоб розповісти американцям про погані США. Для чого їм це