З 24 млн працездатних українців лише 8 млн - чоловіки. Ще 8 млн - жінки-домогосподарки, - віце-прем'єр

В Україні із 24 млн працездатного населення - тільки 8 млн - чоловіки, 16 млн - жінки, з яких лише 8 млн працюють, інші зайняті домашнім господарством

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів віце-прем'єр-міністр -міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Він закликає владу в регіонах активніше будувати дитячі садки і звільняти жінку від сидіння у декретній відпустці, якщо вона прагне реалізувати себе ще й в іншому напрямку.

"Ми наразі відпрацьовуємо можливість створення дитячих садків на перших поверхах багатоповерхівок. І закріпити це на рівні стандарту. Важливим є питання фінансування дитсадків. У різних містах на одну дитину на рік витрачається від 27 до 50 тис. грн з бюджету", - розповів Зубко.

Віце-прем'єр-міністр вважає, що якщо місцева влада не може забезпечити всім місця в дитсадках, то нехай запропонує батькам ці 35 тис. на рік за перебування дитини у приватному садочку.

"По-перше, це мотивуватиме появу приватних садочків. І, по-друге, на це не потрібно витрачати 60-80 млн грн з місцевого бюджету, аби побудувати садочок на 200 місць", - зазначає Зубко.

Також він наголошує, що великою є загроза втрати людського потенціалу, від'їзд людей за кордон. Він додає, що тримати співвітчизників від виїзду за кордон можна не тільки підвищенням зарплат і пенсій, але і якісною інфраструктурою.

"Постійно пояснюю на місцях, що треба не чекати, а щось робити. Люди сплатили податки і за ці кошти хочуть отримати дороги, дитсадки, школи, музеї, театри, спортивні майданчики. А якщо цього не буде, люди поїдуть з країни. Це - найбільша проблема України на сьогодні", - розповів Зубко.

Читайте також: Українська молодь найбільше боїться корупції та війни, але з країни емігрувати не хоче, - дослідження