Чому варто вважати, що українська нація відбулася. Пояснення історика

Історик, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак вважає, що українська нація відбулася, і найкращим доказом цього є крах "російської весни"

Про це він заявив в інтерв'ю "Укрінформу".

Він наголосив, що "російська весна" була великою загрозою, але Україна витримала її.

"Ми звикли дивитися на націю, як на щось стабільне. Вона має мати одну мову, релігію, спільну територію і так далі за списком. Насправді ж, нація – це, словами класика, щоденний референдум. Це щоденна перевірка, чи населення даної території бажає жити спільним політичним життям, не залежним від інших націй. Для української нації найбільшим випробовуванням є Росія. Росія, устами їх лідерів, не раз і не два заявляла, що українці й росіяни - це одна і та сама нація. Українці ж думають інакше", - зазначив Грицак.

Історик розповів, що підтримка українцями незалежності кожен раз зростає, як тільки з'являється російська загроза. Про це свідчить відповідний моніторинг.

За його словами,  під час анексії Криму підтримка української незалежності досягла показника 1 грудня 1991 року.

"Так було під час чеченської війни, коли ніхто з українців не хотів би посилати воювати своїх дітей у Чечню. Так було під час конфлікту довкола Тузли, а потім - грузинсько-російської війни: українці сприйняли її як потенційну загрозу для себе. А під час російської анексії Криму підтримка української незалежності знову досягла показника 1 грудня 1991 року", - розповів Грицак.