Від сьогодні при в'їзді в Україну з Росії треба проходити біометричний контроль. Поки в тестовому режимі

З 27 грудня в Україні у тестовому режимі запрацював біометричний контроль на кордоні з Росією

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

"27 грудня в  тестовому варіанті ми спробуємо використовувати їх на різних ділянках україно-російського кордону для того, щоб протестувати саму систему, подивитись готовність наших робочих місць до більш масштабного старту, який відбудеться з 1 січня. Ці мобільні комплекси будуть використовуватись на україно-російській ділянці кордону в основних пунктах пропуску", - розповів Слободян.

За його словами, мобільні комплекси будуть застосовуватися наразі там, де буде найбільший трафік.

"Вони будуть змінювати у процесі цих днів, що лишились до Нового року свою дислокацію. Вони будуть використовуватись там, де буде найбільший трафік, по-перше. По-друге, там, де є потенційна необхідність їх застосовувати на напрямках зосередження основних зусиль. Звичайно, це будуть і основні пункти пропуску. Це Гоптівка на Харківщині, Бачевськ на Сумщині – там, де розташовані основні стратегічні магістралі, а також і в інших місцях , щоб подивитись як працює зв’язок та як працюють комунікації".

При цьому радник глави МВС Зорян Шкіряк наголосив, що біометричний контроль на кордоні для всіх категорій російських громадян запрацює з 1 січня 2018 року.

"З 1 січня 2018 року, вже з 00:01, кожен громадянин РФ, котрий захоче перетнути державний кордон України, залишатиме у нас відбитки своїх пальчиків та весь комплект біометричних даних. Всі КПП на кордоні з державою-агресором вже обладнані новітніми системами зняття біометричних даних і підключені до бази Інтерполу та Європолу. Наголошую, всі", - додав Шкіряк.