У протестах проти Рухані в Ірані загинуло вже 12 людей

10 людей загинули вночі в антиурядових акціях протесту в Ірані

Про це передає ВВС з посиланням на державне телебачення країни.

"У подіях минулої ночі, на жаль, вбито близько 10 людей у кількох містах", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи, що минулого тижня вже повідомлялося про смертельні поранення у сутичках з силовими органами 2-х демонстрантів, загалом загинуло 12 людей.

Демонстрації, які починалися як протест проти корупції та економічної скрути, згодом, схоже, набули політичного забарвлення.

Акції продовжуються попри заклик президента Хасана Рухані до спокою. У неділю він наголосив, що насильство недопустиме.

Рухані визнав невдоволення економічною ситуацією в Ірані, відсутність прозорості та корупцію, але водночас став захищати свої досягнення.

Читайте такожДев'ять країн, які мають ядерну зброю, і чим це загрожує світу

Президент Ірану заявив, що громадяни можуть "вільно виражати свою критику щодо діяльності уряду або проводити протести... у такий спосіб, який призведе до поліпшення умов в країні", але застеріг від насильницьких дій.

Попри це протести тривали впродовж ночі з 31 грудня на 1 січня 2018 року. Поліція застосовувала сльозогінний газ та водомет для розгону мітингу на площі Енгелеб в Тегерані. Також акції протесту відбулися в містах Керманшах і Хорремабад на заході країни, Шахіншахр на північному заході та в північному місті Зенджан.

За декілька днів протестів в Ірані арештували 400 людей, зокрема 200 осіб затримали вночі в неділю у Тегерані.

Також влада Ірану продовжує блокувати соцмережі, за допомогою яких, на думку чиновників, у країні організовують протести. Йдеться про додаток для повідомлень Telegram та сервіс для публікації фото Instagram.