Відсьогодні росіяни та громадяни ще 69 країн в'їжджатимуть в Україну за новими правилами. Як це відбуватиметься

З 1 січня 2018 року на державному кордоні України у пунктах пропуску в повному обсязі запрацювала система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства

Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

Прикордонники фіксують відбитки 5 пальців правої руки.

Обов’язкову фіксацію біометричних даних застосовують у відповідності до визначеного МЗС переліку 70 країн, у тому числі Росії, які віднесено до категорії ризику. Решта іноземців - за результатами аналізу та оцінки ризиків.

Зазначається, що при повторному перетині особою кордону здійснюватиметься процес ідентифікації особи. При цьому інспектор бачитиме чи здавала людина свої біометричні дані і здійснюватиме їх перевірку. У разі не співпадіння даних особу буде направлено на додатковий контроль для з’ясування обставин.

Відповідно до вимог ЗУ "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" визначено категорії іноземців та осіб без громадянства, які звільняються від фіксації біометричних даних. Це насамперед глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Під час паспортного контролю інспектори Держприкордонслужби здійснюють перевірку паспортних документів іноземців, в тому числі за базами Інтерполу.

Далі відбувається зчитування інформації (відбитки пальців) за допомогою рідерів, яка надходить до підсистеми обробки біометричних даних відомства.

Крім того, через міжвідомчу інформаційно-телекомунікаційну систему "Аркан" вона надходитить до Національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби.

Для створення цієї системи було технічно дообладнано 157 пунктів пропуску та 3 КПВВ на адмінмежі з Кримом.

У Держприкордонслужбі повідомляють, що з початку доби 1 січня за системою фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства прикордонники оформили понад 2700 осіб, близько 500 із них - громадян Росії.

Читайте також: Хто і як з 1 січня має проходити біометричний контроль. Пояснення прикордонників