Українців попереджають, що гепатит А вони можуть привезти із Польщі

У Польщі зафіксували рекордне 80-кратне зростання рівня захворюваності на гепатит типу А, загальна кількість захворювань зросла і в усій Європі

Тому мешканців прикордонних українських областей попереджають про можливість “завезти” недугу, яку у народі називають “хвороба Боткіна”, йдеться на офіційному сайті Волинського обласного лабораторного центру. 

"Рівень захворюваності  на вірусний гепатит А  у Волинській області  наразі має  спорадичний характер, захворіло на цю недугу  протягом року 23 особи. Враховуючи  періодичність  цієї інфекції (для  нашої території 5-6 років), очікують черговий епідемічний  підйом захворюваності  на  2019-2020 роки. Проте  інтенсивні міграційні  процеси можуть привести до  завезення та локального  поширення інфекції вже в найближчому  часі", - йдеться у повідомленні.

Найбільшу вірогідність захворіти "хворобою Боткіна" мають молоді активні люди та школярі, а також    діти дошкільних навчальних закладів.

Довідка

Вірусний гепатит А - типова кишкова інфекція, джерелом є хвора людина, зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду,  харчові продукти, контактно-побутовим шляхом. Характерним  для захворювання є ураження печінки, прояви жовтухи,  можливі блискавичні форми з тяжкими наслідками. Сприйнятливість до інфекції висока, особливо у дітей  у віці від 5 до 14 років. Інкубаційний період захворювання-від 2х до 5 тижнів, в середньому - 28 днів.