В Китаї розробили акумулятор, що заряджається за 5 секунд

Дослідники з Чжецзянського університету в Китаї розробили нову конструкцію катода для алюміній-іонного акумулятора, який може заряджатись за 5 секунд

Про це повідомляє Next Big Future.

 Він дозволяє різко збільшити місткість та термін служби батареї. Якщо говорити про цифри, то катод дозволяє акумулятору витримувати до 250 000 циклів заряду/розряду та температуру до +120° C.

Як зазначається, алюміній-іонні акумулятори дешевше літій-іонних, не горять і мають алюмінієвий анод високої ємності.

Проте раніше продуктивність їх катодів була низькою, через що такі батареї не могли конкурувати з літій-іонними акумуляторами і суперконденсаторами.

Китайці змогли створити катод з графенової плівки по технології "trihigh tricontinuous" (3Н3С). Як зазначається, така батарея навіть після 250 000 циклів заряджається до 91,7% і працює в діапазоні від -40° до +120° C.

Простіше кажучи, такий акумулятор для смартфона пропрацює 70 років, навіть якщо заряджати його по 10 раз в день. Крім цього, за 5 секунд можна зарядити акумулятор на 2 години роботи.

На жаль, поки новинка поступається літій-іонним батареям по місткості, так що швидкого виходу на ринок нових акумуляторів чекати не доводиться.

Що таке "графен"

Графен був відкритий в 2004 Андрієм Геймом та Костянтином Новосьоловим із Манчестерського універстету. За це відкриття вони були нагороджені Нобелівською премією з фізики за 2010.

По суті, графен - це чергова аллотропія вуглецю, поряд з графітом і алмазом. Він являє собою лист вуглецю товщиною в один атом. Прозорий, гнучкий, тонкий (в мільйон разів тонше аркуша паперу), надлегкий (1м графена має масу 0,77 грама), екологічно чистий і міцний (в 200 разів міцніший за сталь), а його провідність в рази швидша, ніж у найсучасніших кремнієвих чіпів.

Матеріал проводить тепло, виробляє електроенергію, крім того, змінює свої властивості в поєднанні з іншими матеріалами.  До того ж, графен недорогий у виробництві , поширений в природі, і його відносно просто відновити після ушкоджень.

Графенові батареї менш громіздкі, ніж їх літій-іонні  "колеги": маса графенового акумулятора вдвічі менше маси літій-іонного.

Іспанські вчені з Університету Кордови були першими, кому вдалося створити справді потужні графенові батареї, з яких зокрема розробляють акумулятори для електромобілів. В дослідницькій роботі також приймали участь такі відомі інноваційні корпорації, як Graphenano, один з провідних світових виробників графену, та Grabat Energy.