Українські вчені створили біонічну руку, що реагує на імпульси мозку

Науковці Сумського Державного університету сконструювали та роздрукували на 3D-принтері біонічний протез руки, здатний реагувати на імпульси від мозку

Про це повідомляє UA:Суми.

Біонічна рука має відновлювати функції втраченої кінцівки та здатна навчатися новим рухам. Пристрій заснований на принципі штучного інтелекту.

"На даному етапі потрібна доробка механічної складової даного апарату. І в майбутньому можливо буде виконувати рухи  кожним пальцем, повністю згинати всі пальці", - сказав дослідник Артем Коробов.

Також перевагою українського винаходу є низьке енергоспоживання. Над експериментальним проектом працювали півроку, витративши 15 тис. грн. За словами вчених, у разі серійного виробництва українська штучна рука коштуватиме дешевше закордонних аналогів.

"Є такі протези за кордоном, вони коштують $25 тис., але у них обмежений функціонал. Вони мануально керовані, тобто людині, щоб взяти щось, потрібно стиснути пальці самому. Фішка, що дозволяє реагувати на сигнали людини і робити це з інтелектуальної складової, адаптуватися під різні умови, - це і є ноу-хау", - пояснив Коробов.

У грудні 2017 року проект переміг у фіналі київського фестивалю Сікорський Челленж та отримав премію і диплом лауреата президентського фонду "Україна".  Наразі науковці шукають інвесторів для вдосконалення винаходу.