Український літак "Руслан" просто зараз перевозить деталі для ракети SpaceX

Українська компанія "Авіалінії Антонова", яка займається перевезеннями великогабаритних і нестандартних вантажів, виконує терміновий контракт для американської SpaceX

Про це пише Укрінформ.

Літак АН-124-100 "Руслан" 11 сiчня вилетів з аеропорту Лос-Анджелеса, Каліфорнія (LAX) о 13:11 за київським часом в напрямку стартового майданчика на мисі Канаверал. "Антонов" везе для компанії Ілона Маска носовий обтічник ракети Falcon 9.Про контракт стало відомо, коли 5 грудня "Антонов" подав американському регулятору строкову заявку на виконання чартерного рейсу для SpaceX. 

 У документі пояснюється, що космічної компанії потрібно в терміновому порядку доправити носовий обтічник з основних виробничих потужностей в Хоторна, штат Каліфорнія, на пусковий майданчик на мисі Канаверал у Флориді.

Українську компанію для цієї мети вибрали тому, що в жодної з американських фірм немає в розпорядженні літака, який здатний вмістити в себе вантаж габаритами більше 4,27 м у висоту і 5,49 м в ширину.

"Ан-124-100 " Антонова" навпроти може розмістити цей вантаж і його використання - єдиний вихід в незвичайних обставинах, з якими зіткнулася SpaceX", - пише юридичний представник "Антонова" в США.

Якби вантаж не був доставлений 10-13 січня, це призвело б до серйозних затримок в плані запусків. "Ключові цілі в наступні 60 днів зміщувалися б день за днем ​​разом з датою прибуття цього вантажу на мис Канаверал. Тому необхідно, щоб ми зберегли якомога більше часу, щоб не зміщувати невідкладні дати запусків", - пояснив поспіх в оформленні дозволу для польоту представник SpaceX.

"Руслан" з носовим обтічником для компанії прибуде до місця призначення в термін - сьогодні, в 17:49 за київським часом.

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок