Автовиробники вже інвестували в електрокари понад $90 млрд. Чому це дійсно багато

У порівнянні з усім автомобільним ринком ця сума у $90 млрд може здатися незначною, але електромобілі поки складають лише 1% від тих 90 млн автівок, що продаються щорічно в світі

В перерахунку на цей відсоток сума інвестицій виглядає куди більш переконливо, пише Reuters.

На сьогоднішній день інвестиції в створення електрокарів, про які заявили найбільші автовиробники, розподілилися наступним чином: на компанії з США припадає $ 19 млрд, з Китаю - $ 21 млрд, з Німеччини - $ 52 млрд.

Автовиробники підтверджують, що така хвиля інвестицій виникла через формування сприятливих умов. При цьому, пише Reuters, велика частина цих інвестицій спрямована на китайський ринок: американські і європейські автомобільні компанії бачать в цій країні найбільший ринок електромобілів.

Останніми новинами зі світу інвестицій в електромобілі стала заява голови ради директорів Ford Білла Форда про те, що компанія витратить $11 млрд на електрифікацію свого модельного ряду.

У компанії пообіцяли, що до 2022 року буде випущено 40 електричних і гібридних моделей, в числі яких буде і повноцінний електричний позашляховик.

До цього в Ford вже заявляли, що інвестують в розвиток електричного транспорту, але суми і масштаби були менше. Повідомлялося, що в майбутньому компанія представить 13 нових моделей електромобілів і інвестує в це $4,5 млрд.

Пізніше виробник розповів про 7 нових моделях, виробництвом яких планує зайнятися. У цей список увійшли: новий повністю електричний позашляховик, який на одному заряді акумулятора може проїхати близько 480 кілометрів (без назви), гібридний позашляховик F-150 і спорткар Mustang, що підключається гібридний мінівен Transit Custom і два нових електромобіля для поліції; сьомий за рахунком новинкою став гібридний безпілотний автомобіль, який Ford планує зробити до 2021 року.

У гонку інвестицій вплутався і Daimler. Німецька компанія збирається інвестувати схожу суму - $ 11,7 млрд. У майбутньому ми повинні побачити 10 повністю електричних Mercedes і 40 гібридів: від самих маленьких легковиків до великих вантажівок для бізнесу.

Також Daimler інвестує $1 млрд у виробництво електромобілів і акумуляторів в США. Автовиробники роблять великі ставки на електрокари, але вирішувати в кінцевому рахунку все одно буде клієнт.

Поки важко сказати, чи буде достатній попит на електромобілі в майбутньому. Але аналітики прогнозують, що, наприклад, в США до 2030 року 15-20% продаваних автомобілів будуть електричними.

Можна окремо згадати велику кількість невеликих електромобільних стартапів. Це теж ціла область, яка в кінцевому підсумку може створити щось конкурентоспроможне і корисне. Згідно зі звітом компанії CB Insight, за 2016 рік в такі стартапи було інвестовано $ 2 млрд. Це на 100% більше, ніж за рік до цього.

Читайте також: Обіцянки Tesla надто гучні. Чому експерти сумніваються в сенсаційних Tesla Semi та Roadster