Маска на 10 років позбавлять зарплати в Tesla, щоб він краще працював

Рада директорів Tesla підготувала нову систему винагород для глави компанії Ілона Маска. У найближчі 10 років замість зарплати і бонусів буде введена оплата за досягнення певних показників в капіталізації і виручці

Про це пише The Verge.

Якщо підприємець впорається із завданням, то до 2028 року Tesla буде коштувати $650 млрд, а Маск стане одним з найбагатших людей в світі.

Нова програма винагород, розроблена радою директорів Tesla, пропонує замінити фіксований оклад і бонуси Ілона Маска на винагороди за результатами.

Згідно з планом, протягом 10 років Маск буде займати посаду глави компанії і домагатися постановки нових рекордів. За кожен рекорд підприємець буде отримувати транш в розмірі 1% акцій Tesla (1,69 млн акцій).

Щоб отримати першу виплату, Маск повинен підвищити капіталізацію компанії до $100 млрд. За даними на січень 2018 року, Tesla оцінюється в $59,4 млрд - що майже на $12 млрд перевершує ринкову капіталізацію Ford і на $2 млрд поступається General Motors.

Далі, за планом ради директорів, Tesla повинна рости на $50 млрд щорічно і досягти планки в $650 млрд до 2028 року, що на $10 млрд буде перевищувати нинішню вартість компанії Amazon.

Крім капіталізації, будуть враховані і операційні показники, в тому числі загальна виручка і прибуток. Як пише The Verge, якщо Маску вдасться виконати всі поставлені завдання, то його частка в компанії зросте на 30%, і він стане одним з найбагатших підприємців в автомобільній індустрії.

Раніше Tesla вже вводила схожу практику. У 2012 році компанія платила Ілону Маску лише по досягненню поставлених цілей. Главі Tesla вдалося досягти всіх показників, за винятком одного. Вважається, що завдяки цій системі за 5 років капіталізація Tesla виросла в 17 разів.

За даними The New York Times, компанія і раніше не платила Маску зарплату. Однак за законом штату Каліфорнія, вона повинна виплачувати йому мінімальний оклад в розмірі $37 000. Крім того, підприємець володіє часткою в Tesla на суму $13 млрд, а його власний капітал оцінюється в $20,1 млрд.

Якщо в березні акціонери схвалять план ради директорів, то нова система буде введена вже в цьому році. Поки критики називають план сміховинним і нездійсненним.

Як зазначає Reuters, для досягнення показників Tesla повинна за 10 років вирости на 1000%, тобто вартість її акцій повинна збільшуватися на 27% щорічно.

Поки таких темпів вдавалося досягти тільки кільком гігантам, включаючи Amazon, Domino's Pizza і Netflix. При цьому сам Маск, відомий своїми амбітними заявами, не виключає, що через 10 років Tesla стане компанією-трильйонером.

Колумніст Business Insider Меттью Дебор, який нещодавно порівнював Tesla з Ford на зорі автомобільної ери, називає рішення компанії маячнею. На його думку, поставлені цілі і введення нової системи винагород говорить про те, що у компанії не залишилося грошей на розвиток навіть на найближчий рік.

Деякі вважають, що 10-річний план компенсацій допоможе утримати Маска на посаді глави Tesla. До цього багато експертів прогнозували, що підприємець не зможе очолювати відразу кілька підприємств, включаючи цілком успішну компанію SpaceX.

При цьому акціонери та члени ради директорів Tesla розуміють, що вартість акцій компаній і її успіх більше, ніж будь-коли, залежать від особистості її керівника.

Читайте також: Обіцянки Tesla надто гучні. Чому експерти сумніваються в сенсаційних Tesla Semi та Roadster