Маск обіцяє запустити найпотужнішу ракету Falcon Heavy вже через тиждень

Після того, як SpaceX успішно випробувала свою нову ракету Falcon Heavy, Маск заявив, що її запустять приблизно за тиждень. До цього терміни запуску кілька разів переносили

Про це повідомляє The Guardian.

SpaceX випробувала свою найважчу ракету - Falcon Heavy. Якщо пояснювати просто, то Heavy - це три Falcon 9, пов'язаних разом.

Раніше Маск говорив, що всі затримки і переноси запуску пов'язані якраз з тим, що змусити працювати синхронно відразу три прискорювача, на кожному з яких по 9 двигунів, дуже складно. Але компанії це вдалося.

Випробування тривало 10 секунд, відпрацювали всі 27 двигунів. Маск заявив, що все пройшло за планом і "через тиждень або близько того" ракета підійметься в повітря.

Ракета вже стоїть на напоготові в Космічному центі Кеннеді. Стартувати вона буде з того ж майданчику, що й найпотужніші ракети "Сатурн-5" в рамках програми "Аполлон".

Heavy піднімуть на 70 метрів над стартовим майданчиком. Планується, що ракету будуть використовувати для доставки вантажів на навколоземну орбіту: вона зможе піднімати туди до 64 т корисного навантаження. Після цього ракета може застосовуватися для польотів на Марс.

Falcon Heavy продовжує головну ідею Маска - повторне використання своїх ракет. Всі три ступені компанія планує повернути на Землю.

Планується, що два прискорювачі повернуться на пусковий майданчик на мисі Канаверал, а третій сяде на плавучу платформу в Атлантичному океані. Цікаво, що в цій версії Falcon Heavy з трьох ступенів дві вже здійснювали польоти.

Нагадаємо, що в якості корисного навантаження ракети він обрав новенький автомобіль виробництва його ж компанії Tesla. Раніше він говорив, що в повітрі з ракетою може статися все що завгодно - вона просто може вибухнути. Тому комерційного вантажу на ній не буде.

У компанії і раніше запускали в космос не самі звичні предмети. Так, під час дебютного випробування космічного корабля Dragon на його борту знаходився великий шматок сиру.

Запуск ракети важкого класу повинен був відбутися ще в серпні, але потім був перенесений на листопад, а згодом на грудень. В результаті SpaceX оголосила, що перший політ відбудеться вже в 2018 році.

У 2017 році компанія успішно випробувала все три прискорювача Falcon Heavy, зібрала ракету і доставила на місце старту. 

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок