Нацбанк підняв облікову ставку до 16%

Для зниження інфляції Нацбанк України прийняв рішення підвищити облікову ставку до 16% річних

Про це повідомила прес-служба Національного банку України. 

З 26 січня 2018 року облікова ставка становитиме 16% річних. Таке рішення прийняло правління Національного банку України. Очікується, що більш жорстка монетарна політика сприятиме зниженню інфляції та її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року.

Повідомляється, що у 2017 році споживча інфляція зросла до 13,7% і, таким чином, перевищила ціль Національного банку. Головними чинниками інфляції називають скорочення пропозиції окремих видів продовольчих товарів через несприятливі погодні умови, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування.

Нацбанк прогнозує поступове зниження інфляції протягом 2018-2019 років, але вона досі триматиметься на високому показнику - 8,9%. Також у 2018 році прискориться економічне зростання до 3.4% . Основним драйвером зростання економіки стане приватне споживання завдяки зростанню зарплат та пенсій, пом’якшення фіскальної політики та активна інвестиційна діяльність підприємств.

У повідомлені прес-служби йдеться, що у разі відсутності суттєвих ознак зниження інфляційного тиску в найближчій перспективі, Національний банк може вдатися до подальшого підвищення облікової ставки для повернення інфляції до встановлених середньострокових цілей. Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано 1 лютого 2018 року.