Номінанта на “Оскар”, фільм "Форма води" звинувачують у плагіаті

Режисера стрічки-номінанта на "Оскар" "Форма води" Гільермо дель Торо звинуватили у плагіаті на схожу п'єсу Пола Зіндела

Про це пише The Guardian.

Стрічку "Форма води" отримала найбільшу кількість номінацій на "Оскар", однак фільм ризикує залишитися без нагород.

За словами син драматурга Девіда Зіндела, сюжетмайже повністю повторює п'єсу "Дозволь мені почути твій шепіт" (Let Me Hear You Whisper) американского письменника, власника Пулитцерівської премії Пола Зіндела, яку він написав у 1969 році.

"Ми шоковані тим, що крупна кіностудія зняла фільм за мотивами роботи мого покійного батька, і не згадала про нього в титрах та не звернулася до нас щодо авторського права", – сказав Девід.

Читайте також: Найкращі фільми 2017, що претендують на "Оскар"

Дія у "Формі води" відбувається в 60-і роки. Прибиральниця Елайза працює в секретній військовій лабораторії Балтімора. Вона залишилася німою через те, що у дитинстві отримала травму. У лабораторію привозять новий об'єкт для вивчення, існування якого тримають в суворій таємниці. 

Це - амфібія з виглядом гуманоїда, до якого поступово прив'язується Елайза. Жінка спостерігає за ним і поступово між ними виникає симпатія. Згодом керівництво вирішує вбити амфібію, і Елайза намагається організувати втечу.

І у стрічці, і у п'єсі прибиральниці працюють у нічну зміну і закохуються у морську істоту. В обох історіях вони однаково приносять йому їду, танцюють зі шваброю під пісню про кохання. Також вони мріють навчитися спілкуватися з істотою, а пізніше — врятувати від працівників лабораторії, які хочуть його вбити.

Читайте також: Найкращі акторки, які змагатимуться за "Оскар". Чому саме вони

У студії Fox Searchlight, яка володіє правами на стрічку, кажуть, що ці звинувачення не відповідають дійсності, адже режисер ніколи не читав цієї п'єси.

Одна у мережі згадують про те, що в одному з інтерв'ю Торо говорив, що ідею подав письменник Даніель Краус: він розповів історію про "прибиральницю, яка хоче врятувати людину- амфібію із секретного державного органу".