Сурков розповів, у чому погодився з Волкером на зустрічі в Дубаї

Помічник президента Росії Владислав Сурков назвав "конструктивними" пропозиції Курта Волкера щодо миротворців, а в питаннях вирішення низки гуманітарних проблем Донбасу позиції Російської Федерації і Сполучених Штатів, за його словами, "повністю збігаються"

Про це Сурков заявив за підсумками зустрічі зі спецпредставником Держдепу США з питань України Куртом Волкером, яка відбулася у Дубаї, передає ТАСС.

Основною темою переговорів знову стало введення міжнародного миротворчого контингенту у зону російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі, підтвердив він.

"Американці цього разу  привезли набагато  конструктивніші пропозиції. "Дубайський пакет" американських напрацювань, на відміну від "белградського", в цілому виглядає цілком реалізованим. Принаймні, на перший погляд", - наголосив Сурков.

За словами Суркова, Волкер представив "детальний план поетапного розгортання місії в ув'язці з реалізацією політичних пунктів Мінських угод".

"Ми його уважно вивчимо і своєчасно дамо відповідь. Після чого запросимо Курта і його колег на нову зустріч", - зазначив помічник Путіна.

Окрім того, під час переговорів у Дубаї обговорювалися і питання обміну утримуваних осіб.

"На дубайській зустрічі було порушено і низку гуманітарних питань, таких як обмін утримуваними особами, відкриття додаткових пропускних пунктів, забезпечення мешканців Донбасу послугами зв'язку. Тут у нас з Куртом Волкером повна згода", - заявив помічник Путіна.

Читайте також: "Росії не можна спускати все з рук". Що треба знати про представника США по Україні Курта Волкера

При цьому перша інформація в пропрезидентських російських ЗМІ, яка з'явилася за підсумками їхньої зустрічі, була більш обережною. Учора ввечері "Інтерфакс" із посиланням на наближене до переговорів власне джерело повідомив, що сторони нібито не дійшли єдиної позиції щодо закону про реінтеграцію Донбасу. За словами співрозмовника агентства, сторони вкотре продемонстрували різні підходи в цьому питанні і добитися єдиного погляду їм поки що начебто не вдалося. Джерело зазначило, що конкретних рішень за підсумками зустрічі не ухвалено, але "сторони домовилися продовжити діалог".

Нагадаємо, перед зустріччю у Дубаї спецпредставник США виклав свої пріоритети на перемовинах:

1) відведення російських сил і розформування місцевих сепаратистських підрозділів;

2) миротворці ООН;

3) і лише після цього, коли буде забезпечено "справжнє тривале перемир’я", остаточна імплементація Мінських угод з українського боку - "вибори, амністія, спеціальний статус для регіону".