До 2050 від супербактерій щорічно вмиратимуть 10 млн людей. Як антибіотик з 1970-х допоможе їх побороти

Надмірне використання антибіотиків може закінчитися тим, що звичні ліки перестануть діяти, а давно забуті хвороби знову стануть смертельно небезпечними. Для запобігання цьому сценарію австралійські вчені віднайшли антибіотик з минулого, який все ще ефективний проти більшості супербактерій

Про це повідомляє New Atlas.

Відповідно до опублікованого урядом Великобританії доповіді, бактерії, що володіють опірністю до антибіотиків, стануть до 2050 року причиною 10 мільйонів смертей на рік.

Це вже відбувається: клас препаратів карбапенемів, які зазвичай використовуються для боротьби з інфекціями, імунними до інших ліків, втрачають свою ефективність. Також бактерії починають виробляти опір до колістину, колись дієвого антибіотика "останнього шансу".

"Грамвід'ємні бактерії складніше знищувати як хвороботворні організми, тому що у них є додаткова мембрана, яку часто приховує від ліків або нашої імунної системи капсула або шар слизу", - говорить Метт Купер, директор центру дослідження супербактерій при Інституті молекулярної біології Квінсленда.

"Опірність меропенему, а тепер і колістину, антибіотика останнього шансу, означає, що бактерії з опірністю до ряду ліків стали вже реальністю, з якою змушені мати справу лікарі", - додала вона.

Для того щоб запобігти цій загрозі, дослідники по всьому світу розробляють нові антибіотики та інші високотехнологічні рішення, а також досліджують архіви в пошуку старих засобів.

Саме серед них вчені Університету Квінсленда і Університету Монаша виявили нову надію - клас препаратів октапептін.

Октапептіни були відкриті в кінці 1970-х, але не були обрані для створення антибіотиків, тому що нових препаратів тоді було в надлишку.

Зараз, коли ситуація змінилася, австралійські фахівці синтезували з них антибіотики, а потім посилили їх ефективність проти резистентних грамнегативних бактерій.

У доклінічних випробуваннях на тваринах вони виявили, що октапептін краще справляється зі своїм завданням, ніж колістин. Крім того, на відміну від останнього, він безпечний для нирок.

Читайте також: У 2050 році 10 млн людей можуть загинути від супербактерій. Які суперантибіотики розробляють вчені