Люди почали проводити набагато менше часу у Facebook. Чому Цукерберг цим хизується

Користувачі Facebook стали менше часу проводити в соціальній мережі, оскільки нові алгоритми показують менше вірусних роликів, роблячи акцент на постах друзів і цікавих людей

Однак, як запевняє засновник компанії Марк Цукерберг на своїй сторінці у Facebook, ухил в бік більш якісного контенту тільки допоміг компанії зберегти і навіть підвищити свій прибуток.

На щоквартальному звіті про доходи перед акціонерами Цукерберг зробив щось нечуване, пише Business Insider. Він похвалився, що продукт компанії став менш популярним: "Ми внесли в Facebook зміни, які скоротили проведений в соцмережі час на 50 млн годин на добу".

Такі заходи Цукерберг зробив через звинувачення, які переслідували компанію весь минулий рік. Зокрема, що саме через Facebook Росії вдалося сфальсифікувати вибори в США.

У звинуваченнях, зокрема, йшлося про те, що російські хакери і спецслужби розміщували в новинній стрічці американців фальсифікації і пропаганду. Крім того, Facebook звинувачували в негативному впливі на психіку користувачів, оскільки самооцінка людей стала прямо залежати від "лайків" і кількості підписників.

Тому Цукерберг був змушений маневрувати між акціонерами, яких потрібно переконати, що у компанії прекрасні перспективи для зростання і розвитку, і всіма користувачами, стурбованими надмірним впливом Facebook на суспільство і політику.

На сьогоднішній день соцмережею користуються 2,13 мільярди людей в місяць, при цьому 1,4 мільярди заходять на Facebook щодня.

"Ми хочемо, щоб Facebook допомагав зміцнювати зв'язки між людьми, а не перетворювався на майданчик для безглуздого споживання контенту. Тому ми внесли зміни, які дозволяють бачити менше вірусних роликів і більше постів друзів і близьких. Тепер люди проводять в Facebook на 50 млн годин менше, ніж раніше. Але, покращуючи якість спілкування, ми робимо нашу компанію сильніше в довгостроковій перспективі", - пояснив Цукерберг.

З фінансової точки зору скорочення часу перебування на Facebook ніяк не підкосило компанію. Навпаки, в кінці минулого року виручка виросла на 61%, завдяки збільшенню кількості користувачів смартфонів, пише The Guardian.

Доходи Facebook перевищили $12,7 млрд за квартал. Оптимістичні прогнози дозволили акціям компанії вирости на 1,4% і скласти $189,5. Чистий прибуток акціонерів склав $ 4,27 млрд ($ 1,44 на акцію).

Середня вартість розміщення реклами піднялася на 43% за квартал, повідомляє Reuters. Таким чином, компанія Facebook в черговий раз продемонструвала своє домінуюче становище в галузі реклами в соціальних мережах.

За даними eMarketer, в цьому році Facebook захопить 18,4% світового цифрового ринку, який оцінюють в $226 млрд. Компанія поступається тільки Google, яка на сьогоднішній день займає 31,3% ринку. Також в 2017 році Facebook вперше потрапила в топ-50 найбільш інноваційних компаній світу.