Не анонімний біткоїн: Як будь-хто може побачити ваші транзакції

Дослідники з Катарського університету і Університету імені Хамада бен Халіфа з'ясували, як можуть бути ідентифіковані біткоїн-транзакції кількарічної давнини, які раніше вважалися анонімними

Як пише Wired, їм вдалося зв'язати більше 100 транзакцій з купівлі наркотиків на сайті Silk Road з реальними акаунтами покупців в соціальних мережах.

"Припустимо, ви купили наркотики на Silk Road п'ять років тому, коли цифровий чорний ринок був відкритий для будь-якої контрабанди, - пише видання. - Сьогодні ви можете шкодувати про це рішення по ряду причин. Зрештою, за ті чотири біткоїни, які ви витратили на пакет галюциногенних грибів, тепер можна було б купити Alfa Romeo. Але головне - тепер вас можуть легко ідентифікувати".

Дослідники з катарського університету і Університету Хамада бен Халіфа опублікували документи, які показують, наскільки легко можна знайти інформацію про біткоїн-транзакції.

Вони змогли зв'язати більше 100 біткоїн-платежів на "темних" сайтах з публічними акаунтами покупців. У більш ніж 20 випадках вони змогли знайти навіть реальні імена і розташування цих людей.

"Операційна безпека біткоїнів низька, - говорить дослідник катарського університету Хусам аль-Джавахері. - Коли щось записується на блокчейні, це завжди можна побачити в історії операцій і розкрити цю інформацію, порушивши анонімність користувачів".

Дослідники вперше зібрали дані десятків біткоїн-гаманців, які використовуються для пожертвувань і покупок на сайтах в альтернативній мережі Tor, де можна отримати доступ до різноманітних ресурсів - від WikiLeaks до нині неіснуючого Silk Road.

Вони порівняли ці дані з тими, що є у відкритому доступі - в публічних облікових записах в Twitter і на популярному форумі Bitcoin Talk.

Шляхом простого пошуку прямих посилань між цими двома наборами даних вчені виявили більше 125 транзакцій, зроблених на "темних" сайтах, і легко знайшли покупців. З виявлених транзакцій 46 виявилися пожертвами WikiLeaks, а 22 - платежами на Silk Road за поставки наркотиків.

Хоча дослідники не розкривають персональні дані цих 22 чоловік, вони кажуть, що деякі з них публікували в соцмережах своє місце розташування, вік, стать, адресу електронної пошти і навіть повні імена.

Читайте також: Маніпулювати, заробляючи мільярди. Чому курс біткоїна "скаче" на десятки тисяч доларів

Тим часом експерт фінансової компанії Nomura Джордан Рочестер впевнений, що скоро світ може опинитися на порозі криптовалютної кризи

У Deutsche Bank знайшли зв'язок між "індексом страху" Уолл-стріт і курсом біткоїнів. Чим спокійніше на американських біржах, тим більше інвесторів цікавляться криптовалютою, і навпаки.

Дослідники з Power Compare виявили, що загальний обсяг електроенергії, необхідний для майнінгу Bitcoin більший, ніж споживання електрики в 159 країнах світу.

Знайшлися перші біткоїнові мільярдери: ними виявилися брати-близнюки Тайлер і Кемерон Вінклвосс, які звинувачували Марка Цукерберга в тому, що він вкрав у них ідею Facebook.