Ракета Маска впала і вижила в океані, хоча не повинна була. Тепер її будуть "виловлювати"

Ракета SpaceX Falcon 9 не мала вдало приземлитися, проте дивним чином "вижила". Тепер Ілон Маск збирається її "виловити"

Про це підприємець написав у своєму Twitter.

 

Вчора пізно ввечері компанія SpaceX, після одноденної затримки, успішно провела свій другий в цьому році запуск ракети Falcon 9.

У рамках нової місії компанія Ілона Маска вивела на орбіту геостаціонарній супутник зв'язку SES-16 / GovSat-1, що належить компанії LuxGovSat, спільному підприємству між урядом Люксембургу та супутниковим оператором SES. 

Але цікавий тут не вантаж і не сам факт запуску, а інше -  ця конкретна місія не мала на меті повернення першого ступеня ракети, хоча вона раніше вже літала в космос і була успішно повернута.

Компанія не надала жодних пояснень з цього приводу, хоча існує одне припущення: саме ця ракета є більш старою версією Falcon 9.

Крім того, вже на наступному тижні ,6 лютого, SpaceX планує виконати перший тестовий політ важкої ракети Falcon Heavy і для посадки центрального прискорювача їй знадобиться вільна морська платформа (інша плавуча платформа - Just Read the Instructions - знаходиться в Каліфорнії).

Політ передбачав випробування сильнішої реверсивної тяги з використанням трьох двигунів для гальмування при приземленні. 

Це могло б пошкодити посадкову платформу, тому випробування проводилося при посадці на воду. Але ракеті все одно вдалося вціліти. Виходячи зі слів Маска, в SpaceX не очікували, що ракета вціліє.

Тепер компанії ще потрібно придумати, як виловити цю живучу ракету, щоб доставити на берег. Ця місія була вже шоста з використанням відновленого першого ступеня.

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок