У Китаї дітям виростили вуха з їхніх власних клітин

Команда китайських учених виростила вуха для п'ятьох дітей з недорозвиненням вушної раковини з власних клітин цих дітей і успішно пересадила їх маленьким пацієнтам

Про результати дослідники розповіли в статті в журналі EBioMedicine.

Учасниками експерименту стали діти 6-9 років, народжені з патологіями розвитку вушної раковини. Для створення нових вух вчені використовували власні хондроцити дітей - клітини хрящової тканини.

За допомогою комп'ютерної томографії була розроблена 3D-модель майбутнього вуха і створений каркас для його вирощування. В процесі каркас був поступово повністю заміщений хондроцитами. Сама технологія була розроблена ще кілька років тому, але настільки ефективне застосування знайшла тільки зараз. З моменту пересадки вух дітям пройшло вже 30 місяців, що вказує на можливість довгострокових результатів.

Сучасні методи реконструкції вуха включають створення штучної вушної раковини або її формування з хрящової тканини пацієнта, що позначається на зовнішньому вигляді нового вуха.

Вирощування нового вуха з клітин пацієнта позбавлене цих недоліків. Дослідники сподіваються, що результати їх роботи посприяють більш прогресивному підходу до лікування патологій розвитку вушної раковини.