Закон про заборону “націоналістичної ідеології” розпалить ксенофобію у Польщі, - нардеп

Прийнятий у Польщі закон про заборону української “націоналістичної ідеології” дасть поштовх ксенофобським настроям у країні

Про це заявив народний депутат Микола Княжицький в ефірі Еспресо.TV.

На думку Княжицького, причиною ухвалення поляками закону про Інститут національної пам'яті, який переслідує українську "націоналістичну ідеологію" є прихід до парламенту популістів, а саме партії “Кукіз15”.

“У законі є багато незрозумілих для мене юридичних речей. Це питання до юристів, як цей закон треба застосувати. Мені здається, що цей закон є декларативним і антиукраїнським. Втілити його у життя буде неможливо”, - зазначив депутат.

На думку Княжицького, закон - це пряме приниження українців. Разом з тим, Україна повинна працювати далі, щоб не втратити стратегічного партнера в особі Польщі.

“Ми повинні переконати президента Дуду ветувати цей законопроект. Ви знаєте, що не тільки українці обурені цим ним. Проти закону протестували також ізраїльтяни”, - розповідає Княжицький.

Найгірше, на думку політика, те, що новоприйнятий закон розвиває ксенофобські погляди у польському суспільстві.

Посол України у Польщі Андрій Дещиця зазначив, що закон про Інститут національної пам'яті загрожує не тільки українсько-польським стосункам, а й польсько-ізраїльському та польсько-американському спілкуванню. Він зазначив, що багато польських політиків та відомих осіб підтримують курс України та виступають за збереження позитивних дипломатичних відносин.