Запровадження різних ставок RAB-регулювання на старі та нові активи 5 років тому вже не спрацювало в Україні, - експерт

Зважаючи на те, що Україна перебуває в стані економічних трансформацій, достатньо важко визначити, яка норма доходності на активи має бути

В інтерв’ю телеканалу Еспресо 2 лютого директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що в 2013 році НКРЕКП запровадила різні ставки доходності активів електроенергетичних підприємств: на старі – 0,2%, на нові – 14,8%.

«Ця система не спрацювала, інвестори не з'явилися, тому що всі зрозуміли, що така різниця в ставках нормативної бази не є стимулюючою», - підкреслив експерт.

Володимир Омельченко розповів про міжнародний досвід впровадження RAB-регулювання, зокрема, Великобританії, де ця система запрацювала ще в кінці 1980-х років. «Це призвело до того, що збільшився потік інвестицій в інфраструктуру енергетичну, саме в розподіл електричної енергії, з одного боку, а з іншого боку знизилися тарифи», - наголосив В.Омельченко.

«Я вважаю, що в українських умовах вона (модель RAB-регулювання – ред.) є абсолютно адекватною, тому що на сьогодні важко знайти якусь альтернативу».

В той же час, зазначив експерт, зважаючи на те, що Україна перебуває в стані економічних трансформацій, турбулентності, достатньо важко визначити, яка ставка, яка норма доходності на активи має бути. «Це вже питання до НКРЕКП, це питання до експертів. Пропонується ставка 12,5% на сьогодні», - наголосив В. Омельченко.