В Маріуполі засудили музейників, які передали 52 картини окупантам у Криму

Суд Маріуполя Донецької області визнав винними двох співробітників комунального Маріупольського краєзнавчого музею, які посприяли передачі 52 картин XVIIІ-XX ст. окупаційній владі Криму

Про це повідомляє Главком, посилаючись на вирок суду від 25 січня.

З матеріалів справи випливає, що 18 лютого 2014 року Сімферопольський художній музей і Маріупольський краєзнавчий музей підписали договір на експонування картин у рамках виставки Російське та українське мистецтво ХVIII - початку ХХ сторіччя. Того ж дня з Криму до Маріуполя прибуло 52 картини, які є державною частиною Музейного фонду України. Їх показ мав тривати до 27 травня 2014 року.

19 березня 2014 року маріупольські музейники одержали листа від директора Сімферопольського художнього музею, у якому вона просила повернути твори мистецтва через напружену соціально-політичну обстановку в Україні.

Тодішня керівник Маріупольського краєзнавчого музею, а нині завідувачка філії цього закладу Музей народного побуту Ольга Чаплинська одноосібно розірвала договір про експозицію картин із Криму. А завідувач відділом фондів Художнього музею ім. А.І. Куїнджі КУ Маріупольський краєзнавчий музей Наталія Курьонишева 20 березня передала посланцю сімферопольського музею, на якого покладався обов'язок транспортування, 52 експоновані картини.

Обвинувачені зізналися у скоєному та розкаялися.

Обом жінкам призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з позбавленням права обіймати посади, пов'язані із здійсненням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов'язків строком на рік. На підставі застосування закону про амністію суд звільнив їх від призначеного основного та додаткового покарання.