Для колонізації Марсу знадобляться генетично модифіковані люди, - вчені

Колонізаторами Марса повинні стати генетично модифіковані люди, здатні витримувати вплив радіації

Про це повідомляє британське відділення Wired.

Перш, ніж мрії Ілона Маска збудуться, і на Марсі з'явиться місто з мільйонним населенням, знадобиться перша група переселенців, що володіють унікальною генетичною особливістю - опірністю радіації.

Автори зазначають, що про цю властивість науці відомо мало, тільки те, що вона існує. Поки що проводяться тести, які вивчають кількість радіації, яке здатні витримати хворі на рак, але колись цей показник може стати важливим фактором при відборі кандидатів на польоти до інших планет.

На думку Нормана Клеймана з Колумбійського університету (США), який вивчає вплив радіації на людину, в майбутньому вчені зможуть редагувати гени космонавтів, щоб ті краще переносили важкі умови польоту, і не тільки радіацію.

"Генне редагування може створити новий тип внутрішнього, біологічного захисту для астронавтів, які беруть участь в тривалих місіях, яка буде діяти поряд з фізичними, електричними і фармакологічними методами захисту", - вважає професор Крістофер Мейсон з коледжу Вейл Корнелл (США).

Одним з напрямків роботи може стати підвищення рівня меланіну в організмі. Меланін захищає людину від впливу ультрафіолету. Втім, цей метод не зможе забезпечити повну безпеку від космічної радіації.

Іншим шляхом може стати захист очей. Кришталики очей - одна з найбільш чутливих частин організму з точки зору випромінювання.

У жертв атомних бомбардувань або катастроф на АЕС часто розвивається так звана променева катаракта. Що саме її викликає, незрозуміло, але вчені припускають, що це наслідки пошкодження ДНК. Клейнман з колегами виявили нещодавно клас молекул, які в малих дозах здатні захищати від випромінювання.

"Якщо на Марс вирушить перше покоління людей з підвищеною опірністю радіації, вони будуть перебувати в таких суворих умовах, що ця здатність може розвинутися і посилитися",-  вважає Мейсон.

Крім того, через знижену гравітацію їх кістки можуть стати менш щільними, і вони зможуть адаптуватися до інших відмінностей в грунті і атмосфері планет. Однак скільки часу займуть ці зміни, сказати зараз неможливо.

Читайте також: Марс, позаземне життя та 9-та планета. Як люди за рік наблизились до зірок